Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  09.07.2024 14:29:43

Češi si oblíbili bezkontaktní platby i blockchain. Zástupci centrálních bank však zůstávají k popularitě digitálních aktiv obezřetní

V České republice signifikantně stoupá od roku 1992 počet digitálních plateb. Absolutní vrchol přitom představoval rok 2017, kdy se objem bezkontaktních plateb vyšplhal až k bezmála 2,5 bilionům korun za den. Roste však také kryptoměnový trh v Česku – do konce roku 2028 se odhaduje růst jeho hodnoty na 137,3 milionů dolarů.

Alespoň takové závěry přinesla platforma pro sběr dat statista.com, jejíž analýza bezkontaktních plateb v Česku ukázala, že minulý rok Češi takto zaplatili v průměru 1,32 bilionu korun denně.

To, že tradiční mince a bankovky už nejsou pro Čechy dávno jedinou alternativou, se projevuje nejenom v oblasti digitálních plateb, ale také v používání a obchodování digitálních aktiv. Nárůst jejich objemu na českém trhu v roce 2024 podle statista.com poroste na hodnotu 113,7 milionů amerických dolarů.

Do konce roku 2028 by mělo jít dokonce až o 137,3 milionů dolarů, což představuje složenou míru růstu ve výši 4,83 % mezi lety 20242028. Očekává se také, že do roku 2028 vzroste počet uživatelů kryptoměn v Česku na 2,49 milionů i to, že si letos v průměru přijde každý na denní výdělek ve výši 50,1 dolarů.

V porovnání se Slovenskem, kde se růst velikosti trhu s kryptoměnami do roku 2028 odhaduje z letošních 47,3 milionů amerických dolarů na 63,9 milionů dolarů, statista.com predikuje složenou míru růstu kryptoměnového trhu na 7,81 %, což je vyšší procento než pro Česko.

Co se týče hodnoty plateb na globálním celosvětovém trhu s kryptoměnami, ta dosahovala ještě loni objemu 1,62 miliardy amerických dolarů, přičemž prognóza predikuje růst na 4,81 miliardy amerických dolarů – jedná se tak přibližně o 17% složenou míru růstu na do roku 2030.

Ačkoli jsou předpovědi ohledně růstu globálního i lokálního trhu s kryptoměnami pro následujících několik let spíše příznivé, poněkud skeptičtější postoj zastávají centrální banky. Významem úlohy blockchainu v globálním platebním styku si není jisto na
66 % zástupců centrálních bank v rozvinutých i rozvíjejících se zemích.

Důvodem k takovému postoji může být podle statista.com také to, že využití kryptoměn v jednotlivých zemích bylo za celý loňský rok poměrně nízké. Přesto si však přibližně jeden ze čtyř respondentů v průzkumu myslí, že blockchain bude mít v budoucnu na platby nějaký vliv.

Rozvoj popularity kryptoměn a kryptoměnových plateb mezi uživateli v Česku je více než patrný a svědčí pro to také nejnovější údaje získané z monitorování počtů bitcoinmatů na území Česka z května 2024. Statista.com sledoval počty těchto bitcoinmatů celkem v 73 různých státech, přičemž Česko se umístilo na 18. příčce s celkovým počtem 73 bankomatů.

I v této analýze však geograficky menší Slovensko dokázalo Českou republiku přeskočit svým umístěním na 13. pozici s celkovým počtem 91 bitcoinmatů.

V čele průzkumu se tradičně držely Spojené státy s počtem 31 382 bitcoinmatů.

Mgr. Ilona Koulová, Senior CZ Editor, ClickOut Media

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688