Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Finanční rady  |  04.07.2024 08:49:09

Kudy a za kolik autem do Chorvatska

Autem do Chorvatska 2024


Chorvatsko je už mnoho let oblíbeným cílem českých turistů. Pokud tedy i vy chcete vyrazit autem na dovolenou k moři, máte na výběr z více možností. Do Chorvatska lze od nás dojet dvěma hlavními cestami – přes Rakousko a Slovinsko nebo přes Slovensko a Maďarsko. Trasu můžete vybírat podle toho, odkud vyrážíte, kolik chcete zaplatit a případně jestli se přitom chcete někde zastavit.


Kudy jet?


V závislosti na délce trasy a zvoleném tempu můžete na cestě autem do Chorvatska strávit od šesti až po více než čtrnáct hodin. Je proto možné rozdělit jízdu na dva dny a počítat s přespáním.


Nejoblíbenější cesta vede přes Brno, Vídeň a Maribor. Patří totiž mezi ty nejrychlejší, a kromě dálničních známek na ní nemusíte platit žádné další poplatky. 


Problém však mohou být kolony na dálnici D1, proto je také možné uhnout z dálnice a dojet do Vídně přes Jihlavu a Znojmo.


Další možností je jet přes České Budějovice, Linec, Štýrský Hradec a Maribor. Odpadne tím průjezd po D1, ale cesta vede přes několik zpoplatněných silničních tunelů.


Pro dovolenou v Istrii nebo v jejím okolí lze jet do Chorvatska z Budějovic přes Salzburg a Lublaň. Také zde se nacházejí zpoplatněné tunely, ty však přinejhorším můžete objet.


Zejména řidiči z Moravy pak mohou využít i cestu přes Brno, Bratislavu, Mosonmagyaróvár a Varaždín. Cestování v Maďarsku má tu výhodu, že se lze zcela vyhnout zpoplatněným dálnicím


Jak je to s poplatky?

Samotné Chorvatsko dálniční známky nepoužívá, místo nich zavedlo mýtný systém. Částka, kterou budete platit, tak záleží na ujeté vzdálenosti a typu vašeho vozidla. Nejjednodušším způsobem uhrazení mýta je zařízení ENC, které používá předplacený kredit. Jinak lze mýtné zaplatit kartou či v hotovosti u mýtných bran.

Chorvatsko navíc v sezóně (tj. mezi červnem a zářím) zvyšuje mýto o 10 %, naopak uživatelé ENC mají při placení mýta slevu.


Kromě poplatků za tunely a elektronické dálniční známky představuje důležitou položku také cena pohonných hmot. Nejvíce se vyplatí tankovat v Česku a v Maďarsku, oproti tomu v Rakousku je benzín dražší. Cesta autem do Chorvatska a zpátky vás vyjde zhruba na osm tisíc – přesné číslo závisí na ujetých kilometrech, ceně benzínu i spotřebě auta. Lepší odhad vám tak poskytne online kalkulačka.



Jednodenní známka

Týdenní známka

Desetidenní známka

Měsíční známka

Dvouměsíční známka

Rakousko

8,60 €

X

11,50 €

X

28,90 €

Slovinsko

X

16 €

X

32 €

X

Slovensko

X

X

12 €

17 €

X

Maďarsko

13 €

X

16,5 €

27 €

X


Najít si můžete nejprve cenu elektronických dálničních známek v Česku, rakouské a slovinské internetové obchody jsou rovněž dostupné v češtině. Slovenskou dálniční známku můžete zakoupit jen ve slovenštině a při kupování na maďarském portálu dávejte pozor, neboť ceny jsou uvedeny ve forintech. Všechny tyto země mají výhodu, že již přešly na elektronické dálniční známky. Vše tak můžete vyřídit z pohodlí domova, ještě než vůbec vyrazíte.

Mgr. Ing. Josef Pavelec MBA

Po úspěšném dokončení Fakulty Aplikovaných Věd (FAV) v Plzni na ZČU odjel studovat statistiku na univerzitu NAU v Arizoně, USA. Posléze se vrátil zpět do Čech a během studia druhého oboru na FAV začala jeho působnost v automobilovém průmyslu. Tam si uvědomil, kolik komfortu nám toto odvětví přináší, ale také kolik produkuje škodlivých zplodin. A tak vznikla myšlenka ekologických a elektronických dálničních známek pro ČR.



Dálnička.cz

Dálnička.cz je český ekologický projekt, který si dal za cíl kompenzovat produkovaný CO2 z automobilové dopravy. Toho dosahuje díky výsadbě stromů skrze prodané elektronické dálniční známky. Stromy pohlcují zplodiny z vozidel pohybujících se po dálnicích ČR (a samozřejmě i mimo ně) a produkují námi dýchatelný kyslík. Od začátku projektu se již na tuto cestu zeleného cestování přidalo spousta silných partnerů, jako například Sázíme Česko, Toyota Dolák, REFA Group a mnoho dalších.

Více informací na https://www.dalnicka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   9:28  Půjčka a ztráta zaměstnání: Co dělat dál? Iva Grácová (Bezvafinance)
Et   8:49  Kudy a za kolik autem do Chorvatska Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Út 11:26  Jak si užít letní sportování u vody v klidu? Postará se o vás správné cestovní… Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688