mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.06.2024 11:49:00

Den ozbrojených sil České republiky v Chorvatsku

28.06.2024 / 10:57 | Aktualizováno: 28.06.2024 / 11:49

Slavnostním nástupem Čestné stráže Armády České republiky a koncertem Žesťového kvintetu Vojenské hudby Olomouc jsme si v Záhřebu dne 26. června 2024 hrdě připomněli Den ozbrojených sil České republiky, který připadá na 30.června.

V tento den se v roce 1918 konala ve francouzském městě Darney vojenská přehlídka, během níž šest tisíc československých legionářů složilo vojenskou přísahu do rukou prezidenta Francie Raymonda Poincarého a tajemníka Československé národní rady Edvarda Beneše a přísahalo věrnost budoucímu československému státu, který vznikl o několik měsíců později, 28. října 1918.

V úvodu oslavy významného milníku v našich dějinách v prostorách České besedy Záhřeb nastoupila Čestná stráž Armády České republiky s vlajkou. Zazněly česká a chorvatská hymna a také hymna Evropské unie.

Velvyslanec v Chorvatsku Milan Hovorka v úvodním vystoupení připomněl historický odkaz aktu vojenské přísahy v Darney a roli legionářů pro obnovení státnosti Čechů a Slováků v rámci společného československého státu. Oslavu zasadil do kontextu 25. výročí vstupu Česka do NATO a 75. výročí založení Severoatlantické aliance. Velvyslanec vyzdvihnul roli ozbrojených sil při jejich působení v mírových misích NATO, EU a OSN.

"Naši muži a naše ženy ve zbrani jsou naší pýchou, naší silou a garantem bezpečnosti občanů a suverenity naší země," řekl velvyslanec Milan Hovorka, který neopomněl poděkovat ministryni obrany České republiky Janě Černochové a náčelníkovi Generálního štábu Armády České republiky Karlu Řehkovi za veškerou podporu, které se velvyslanectví opakovaně dostává, aby mohlo připravit takto důstojné vzdání holdu naším ozbrojeným silám.

Silné pocity vlastenectví, hrdosti a sounáležitosti v nás byly ten večer umocněny tím, že jsme vzpomenuli také 150. výročí založení České besedy Záhřeb, která sídlí v prostorách konání oslavy. "Armáda a krajanské sdružení mají mnoho společného v tom, že jsou o silném vztahu k vlasti, pevném závazku k hodnotám a připravenosti udělat vše potřebné k jejich zachování," řekl v této souvislosti velvyslanec Milan Hovorka.

Následovalo vystoupení Žesťového kvinteta Vojenské hudby Olomouc, které svou virtualitou a skvělou dramaturgií doslova nadchlo nabitý sál čítající hosty z řad příslušníků Armády Chorvatské republiky, diplomatického sboru a krajanů. Tleskalo se a přidávalo a na závěr zazněla Ta naše písnička česká.

Koncert v Záhřebu navázal na obdobně probíhající připomenutí Dne ozbrojených sil České republiky v Daruvaru a Virovitici. V této souvislosti velvyslanectví děkuje České besedě Daruvar a městu Virovitica za skvělou spolupráci při přípravě slavnostních aktů.

DOS 2

DOS 2

DOS 3

DOS 3

DOS 8

DOS 8

DOS 4

DOS 4

DOS 5

DOS 5

DOS 6

DOS 6

DOS 1

DOS 1


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 21:34  China to formulate over 50 standards for AI sector by 2026 China state infooffice (scio.gov.cn)
St 14:30  Kanada se připojila k programu Horizont Evropa ec.europa.eu (Evropská komise)
St   8:58  Vyměňte Bidena, už jde o peníze Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688