Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.07.2024 15:12:00

Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat

Podle banky Morgan Stanley dělá sílící vyhlídka na Trumpovo vítězství v prezidentských volbách z derivátů na zestrmění výnosové křivky atraktivní sázku. V Trumpova vítězství by totiž podle banky došlo ke zpomalení ekonomického růstu a zrychlení inflace.

Prezidentská debata v USA posílila možnost znovuzvolení Donalda Trumpa, což zostří pozornost na imigrační a celní politiku bývalého prezidenta, napsali stratégové banky v komentáři z 29. června. Obchodníci s dluhopisy se připravují na podobný výsledek, přičemž diskont výnosu desetiletých dluhopisů oproti dvouletým cenným papírům se minulý týden snížil nejvíce od ledna.

"Od debaty došlo k jasnému relativnímu posunu v pravděpodobnosti vítězství prezidenta Trumpa nad prezidentem Bidenem," napsali stratégové Morgan Stanley Matthew Hornbach a Guneet Dhingra. "Prudký posun pravděpodobností ve prospěch prezidenta Trumpa může být jedinečným katalyzátorem, který činí derivátové sázky na zestrmění výnosové křivky atraktivními."

Rekalibrace sázek může zkomplikovat výhled trhu s americkými vládními dluhopisy poté, co minulý týden ukončil dvouměsíční vítěznou sérii. Obchodníci počítají s rizikem pomalejšího růstu a rychlejší inflace, protože Trump slíbil deportovat přistěhovalce bez dokladů a zvýšit cla vůči Číně.

aa

Zdroj: Bloomberg

"Trh se nyní musí potýkat s rostoucí pravděpodobností změn v imigrační a celní politice v ekonomice, jejíž růst se již ochlazuje, což zvyšuje pravděpodobnost, že trh bude počítat s dalším snížením úrokových sazeb v USA," napsali stratégové. "Vyšší vyhlídky na vítězství republikánů v situaci rostoucího zohledňování státního deficitu by mohly vyvolat tlak na růst prémií u dlouhodobých dluhopisů."

Vyšší cla i případná deportace migrantů by negativně ovlivnily hospodářský růst USA, uvedli minulý měsíc ve své prezentaci analytici Morgan Stanley. Zásah do ekonomiky by pravděpodobně podnítil Federální rezervní systém ke snížení úrokových sazeb, což by snížilo krátkodobé výnosy.

Rozpočtový úřad Kongresu odhadl, že imigrace přinese do hrubého domácího produktu 7 bilionů dolarů v příštím desetiletí.

Americká ministryně financí Janet Yellenová minulý měsíc uvedla, že Trumpova navrhovaná cla zvýší náklady spotřebitelů a zatíží americké podniky. Rychlejší inflace by byla špatnou zprávou pro dluhové nástroje s delší splatností, protože v průběhu času snižuje hodnotu jejich fixních splátek.

aaaa

Zdroj: Bloomberg

Výsledek prezidentské debaty vyvolal vlnu výzev analytiků, jak se postavit k Trumpově vítězství. Společnost Barclays doporučuje investorům, aby na trhu amerických státních dluhopisů nakupovali zajištění proti inflaci.

Naokazu Koshimizu ze společnosti Nomura Securities očekává od Trumpovi administrativy fiskální expanzi a preferenci slabého dolaru. To by spolu s očekávaným tlakem na holubičí postoj předsedy Fedu vedlo ke strmější výnosové křivce v USA.

"Bylo by obtížné pokrýt fiskální expanzi v případě Trumpovy vlády pouze dodatečnými cly, pravděpodobnost vydávání dalších dluhopisů se tak zvýší," napsal v pondělí ve své poznámce hlavní stratég pro sazby společnosti Nomura. "Pokud se inflace opět rozhoří a základní úroková sazba Fedu zůstane vysoká, očekává se, že zvýšení úrokových plateb povede také k většímu fiskálnímu deficitu."

 

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688