trinecko.cz (Třinec)
Z regionů  |  28.06.2024 10:21:00

V Třinci se chystá druhá fáze instalace moderních osvětlení

Na modernější typ veřejného osvětlení přejdou postupně i další části města. V loňském roce se výměna týkala 1 002 světel v části Lyžbice. Přínosem by měla být úspora příkonu elektrické energie o více než 80 % a díky tomu i snížení nákladů na spotřebu elektrické energie a údržbu osvětlení o cca milion korun ročně. Rekonstrukce bude pokračovat i letos, kdy by mělo být v průběhu druhého pololetí vyměněno 930 kusů svítidel.

Město získalo v rámci projektu „Rekonstrukce veřejného osvětlení v Třinci 2024” dotaci z Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci Národního plánu obnovy, a to ve výši deseti milionů korun, tedy obdobně jako v roce 2023. Vyhlášení veřejné zakázky již bylo projednáno a schváleno radou města.

Již brzy bude publikováno oznámení o zahájení zadávacího řízení ve věstníku veřejných zakázek a následně bude zadávací dokumentace zveřejněna pro neomezený okruh dodavatelů na profilu zadavatele.

Po instalaci by měla úspora nákladů na spotřebu elektrické energie činit více než 1,6 milionu korun ročně a nižší budou i náklady na údržbu, a to v předpokládané výši cca 95 tisíc korun ročně. Přechod na modernější typ by se měl letos týkat Kanady, 5. čtvrti, Sosny, části Dolní Líštné, části Starého města, Borku, Folvarku a průmyslové zóny. „K úsporám přistupujeme dlouhodobě s maximálním úsilím v rámci schválených finančních prostředků. S nástupem kvalitní LED technologie úspory narůstají a LED svítidla pravidelně využíváme od roku 2018, kdy město poprvé dosáhlo na dotace v rámci dotačního titulu Efekt,“ uvedl náměstek primátorky Ivo Kantor.

Svítidla jsou navržena podle používaných standardů statutárního města Třince a v souladu s požadavky Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí a zemědělství a pro jejich specifikaci a výpočet byl zhotoven energetický posudek. „Zkušenosti z loňské výměny jsme postupně zapracovali do zadávacích podmínek letošní výměny, a to v rozsahu, jaký nám dovoluje zákon o veřejných zakázkách. Šlo o rozsáhlý zásah do systému a v rámci testovacího provozu byly výpadky větší, než jsme očekávali. Postupně jsme do systému museli zařazovat a upravovat omezovače, časová relé a stykače. Montážní firma udělala maximum, aby případné komplikace minimalizovala,“ vysvětlil Leszek Gryga z odboru dopravy našeho magistrátu a dodal: „Rozsah těchto technických opatření je značný, ale výsledkem bude zcela funkční a moderní osvětlení, hodné 21. století.“

V rámci správy a údržby veřejného osvětlení odboru dopravy budou probíhat, stejně jako každým rokem, výměny svítidel s prošlou životností za nová, mnohem efektivnější a úspornější, podle potřeby a finančních možností.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688