Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  26.06.2024 13:48:00

Vládní výbor pro strategické investice bude hledat řešení

Předseda vlády ČR Petr Fiala svolal ve středu 26. června 2024 jednání s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka, hejtmanku Středočeského kraje Petru Peckovou a primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobodu. Společně se shodli na tom, že vláda se bude aktivně zabývat možnostmi podpory pro zvyšování kapacit na středních školách v místech v místech, kde je to potřeba.

„Svolal jsem jednání, abychom se posunuli dál a zajistili, abychom skutečně nepromarnili talent našich dětí,“ uvedl premiér Petr Fiala. Aktuálně se s nedostatkem míst na středních školách potýká zejména Praha a Středočeský kraj. Premiér Fiala však upozornil, že celkově je kapacita středních škol v Česku dostatečná. „Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy umožňuje zvyšování kapacit na středních školách. Všude tam, kde to je možné, zvyšujeme počty nejenom na gymnáziích, ale především ve všeobecných lyceích, což je alternativa vůči gymnáziím, které podporujeme,“ uvedl premiér s tím, že v modernizačním fondu je na výstavbu energeticky efektivních školních budov 3 miliardy korun. „Snažíme se využít všechny prostředky, které máme, abychom tam, kde je potřeba zvýšili kapacitu,“ dodal.

Na jednání se všichni shodli, že je potřeba vytvořit střednědobá až dlouhodobá řešení. „Na výboru pro strategické investice budeme jednat o podpoře budování kapacit na středních školách tam, kde chybí. Dobrým řešením do budoucna by mohla být např. výstavba budov ve stylu kampusu na rozhraní Prahy a středních Čech. V plánu je ale i výstavba dalších škol v dalších regionech,“ upřesnil předseda vlády.

Díky digitalizaci přijímacího řízení na střední školystát potřebná data a ministerstvo tak vidí, jaká je situace. Premiér tak po jednání poděkoval, že se digitalizace systému stihla během rekordně krátké doby. „Chci poděkovat panu ministru Bekovi, panu řediteli Cermatu Miroslavu Krejčímu za digitalizaci systému v rekordně krátké době. Kromě toho, že šlo o velkou úlevu pro děti, rodiče a školy, tak máme velmi přesná data, se kterými musíme intenzivně pracovat a vyvodit z nich z těch odpovídající závěry,“ řekl Petr Fiala.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688