Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  24.06.2024 10:07:49

"To nejde" vs. 300 tisíc US letadel za 2. sv. války

Občas můžeme slyšet, že něco (transformace) nejde, protože to neumíme apod. Příběh leteckého průmyslu v USA během druhé světové války ukazuje, co dokážeme, když mobilizujeme zdroje, lidi a inovace. Mnoho současných “to nejde” je založeno na předpokladu, že podobnou mobilizaci nejsme schopni udělat. To je omyl.

Druhou světovou válku dokázali Spojenci vyhrát díky obrovské průmyslové produkci USA. V letech 1938-1943 se průmyslová výroba v USA ztrojnásobila. USA byly schopny během války vyrobit cca 325 tisíc letadel v hodnotě 800 mld. USD (v dnešních dolarech).

To je úctyhodné číslo. Brian Potter píše ve svém článku “Jak vybudovat 300 tisíc letadel za 5 let”, že to je nejen více letadel, než kolik jich během války vyrobilo Německo, Japonsko a Itálie dohromady - je to také více letadel, než kolik jich bylo vyrobeno pro komerční dopravu za celou historii letectví.

Přitom před válkou USA vyráběly 3100 letadel ročně, většina byla malé letadla. V číslech tento průmysl byl před válkou na čtvrtině produkce výrobců plechovek nebo na 3,5 procentech hodnoty vyrobených aut. Ještě v roce 1940 byly USA na desetině počtu letadel Německa, nemluvě o tom, že letadla USA byla zastaralá. V letech 1939-1944 se hodnota letadel vyrobených ročně zvýšila 70krát. Zaměstnanost se zvýšila z 59 tisíc lidí na 939 tisíc a dalších 339 vyrábělo letecké motory.



V rámci vládních zakázek byl omezen zisk výrobců letadel na 12 %, později na 8 %. K urychlení výstavby výrobních kapacit byla zkrácena doba daňových odpisů z 20 na 5 let. 90 % výrobních kapacit bylo financováno federální vládou. Použili se nové stavební techniky, některé továrny byly postaveny už za 30 dní. Další investice byly potřeba v souvisejících odvětvích. Jen investice do rafinérií byly na úrovni poloviny projektu Manhattan. Výroba obráběcích strojů se zvýšila 50x.

Skokově se zvýšila komplexita. Letadlo mělo stovky tisíc dílů, narozdíl od auta s cca 5000. Letecký motor mohl projít až 70 tisíc kontrolami. 90 % nástrojů potřebých ke konstrukci muselo být vyrobeno nově. B-24 měla více než 20 tisíc výkresů. Každá změna znamenala tisíce.

Jedním z úzkých míst byla pracovní síla, zvlášť když se USA zapojily do války.Průmysl podpořily ženy. Ty tvořily cca 40 % pracovní síly v letectví. Nižší fyzická síla byla kompenzována kompletním přepracováním procesů.

Mnoho letadel skončilo na vrakovištích. Mnoho modelů se ani pořádně nezačalo vyrábět, protože požadavky armády se změnily. Každopádně tato technologická a výrobní mašinerie pomohla rozhodnout válku. A výroba letadel za druhé světové války ukazuje, že je možné, aby složitý výrobní průmysl rostl neuvěřitelně rychle.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688