pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  17.06.2024 00:00:00

Co má společného kůň Jana Žižky na Vítkově a ten u zámku ve Slatiňanech?

Odpověď zní: mnohé. Především autora – Bohumila Kafku, a pak i celou podobu. Slatiňanský kůň je totiž jeden ze stěžejních přípravných modelů pro pomník Jana Žižky na Vítkově z roku 1935. Později udělal sochař model ve větším měřítku, který byl vzhledem k válečným událostem a umělcově smrti v roce 1942 dokončen až v po válce. Jan Žižka dosedl na hřbet tohoto koně na Vítkově až v roce 1950. Menší bronzová socha koně z Kafkovy pozůstalosti doputovala před více než 70 lety do sídla tehdejšího hipologického muzea do Slatiňan, kde je dodnes. A stále v poměrně dobré kondici, i když potřebuje trochu specializované údržby.

Kastelán Jaroslav Bušta a náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Roman Línek si prohlížejí sochu umístěnou na zánovním pískovcovém soklu uprostřed rozkvetlé a krásně upravené zámecké zahrady. Při podrobnějším zkoumání jsou vidět malé rezavějící plochy a trochu nesourodá patina s mapami od ptačích exkrementů. V nejspodnější části hlavy je znatelná i miniaturní navrtaná dírka pro odtok vody.

„Nechali jsme si vypracovat odborný restaurátorský průzkum sochy s možnostmi renovace,“ říká kastelán Bušta a pokračuje: „Vyplynulo z něj, že socha je v poměrně dobrém stavu, ale je potřeba se o ni odborně starat. Byla umístěna v Kafkově ateliéru a původně se asi nepočítalo s jejím vystavením venku. Proto neměla třeba ani ochranný nátěr nebo dírky na odtok vody. Ta v soše postupně kondenzuje a jen z hlavy jsme vypustili asi 20 litrů. Problémem jsou i vnitřní železné šrouby, které rychleji korodují, proto se letos v létě pustíme do asi čtrnáctidenní renovace, která je odhadnutá na bezmála 180 tisíc korun. Uvítáme jakoukoliv finanční pomoc s tímto neplánovaným výdajem.“

„Slatiňanský zámek je velkým turistickým magnetem našeho kraje. Díky významným sbírkám Auerspergů a vedlejšímu hřebčínu starokladrubských vraníků byl vždy spojován s koňmi. Věřím, že se podaří znovu obnovit i jeho hipologickou expozici v zatím neotevřené části zámku. Pan kastelán Bušta mě informoval, že už je nyní zpracováván její konceptuální návrh. Tak by v tomto místě zapadl do skládačky i poslední dílek puzzle, na kterém stavíme část marketingu cestovního ruchu kraje. Proto rád podpořím renovaci této Kafkovy sochy koně svou záštitou spojenou s částkou 50 tisíc korun,“ vysvětluje Roman Línek.

Slatiňanský zámek je v majetku Národního památkového ústavu a nedávno prošel první etapou rozsáhlé rekonstrukce. Je asi nejlépe interiérově vybaveným zámkem v celém širokém okolí a jeho kastelán Jaroslav Bušta se dlouhodobě snaží podle fotografií a dobových dokumentů dohledávat všechny předměty, které byly po znárodnění z majetku Auerspergů ve Slatiňanech odvezeny na další místa, a vrátit je do původních prostor. To se mu zčásti daří.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688