Stát  |  17.06.2024 12:13:26

Do mobilní aplikace Portálu občana přibyl systém DROZD. Čechům pomůže v krizových situacích v zahraničí

Portál občana z dílny Digitální a informační agentury (DIA) je vstupní branou k online službám českého státu a v současnosti jich Portál nabízí již více než 600. Nyní k nim přibyl systém DROZD Ministerstva zahraničních věcí, který poskytuje aktuální upozornění při cestách a pobytu v zahraničí. Tato služba pomáhá lidem v zahraničí s krizovými situacemi díky zasílání aktuálních informací. V případě potřeby je v předstihu upozorní na hrozící nebezpečí jako jsou např. přírodní katastrofy či nepokoje a také zajistí efektivní pomoc.

V polovině dubna získal vylepšený Portál občana, který má již přes 1,3 milionů uživatelů, novou mobilní aplikaci, kterou si po 2 měsících stáhlo téměř 200 000 lidí. Díky aplikaci mohou lidé vyřídit řadu úředních záležitostí z online, snadno a rychle, bez nutnosti osobní návštěvy úřadů.

Do Portálu občana se nyní přidal i systém DROZD (Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí) Ministerstva zahraničních věcí, který občanům umožní lépe zvládat případné krizové situace v zahraničí. Tento systém poskytuje aktuální upozornění k cestám a pobytu v zahraničí a v případě mimořádných událostí pomůže zorganizovat pomoc českým občanům.

„Systém DROZD poskytuje účinnou pomoc českým občanům, kteří se v případě mimořádných událostí v zahraničí nacházejí v nouzi. Navíc jeho význam bude během turistické sezóny dále narůstat. Mít správné a rychlé informace je totiž v případě ohrožení nesmírně důležité, a nyní je to díky systému DROZD v aplikaci Portálu občana i snadné. V případě mimořádných událostí v zahraničí není třeba se obávat, stačí se jen zaregistrovat a systém DROZD vás z toho vytáhne,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Stačí si stáhnout aplikaci Portál občana z App Store nebo Google Play, přihlásit se Identitou občana a ve výběru služeb v aplikaci kliknout na systém DROZD. Následně vyplnit jednoduchý formulář složený ze čtyř částí: informace o cestovateli, údaje o pobytu v zahraničí, informace o spolucestujících a kontaktní osoba v Česku. Na základě těchto údajů pak Ministerstvo zahraničních věcí rozesílá hromadné e-maily, SMS a push notifikace všem zaregistrovaným osobám, čímž jim poskytuje důležité informace nebo je varuje před případným nebezpečím. „Význam systému DROZD se ukázal i během minulé turistické sezóny, kdy lidé díky němu dostali včasné upozornění na požáry na ostrově Rhodos či v Turecku, spolu s krizovou linkou, na kterou se mohli obracet,” dodal Bartoš.

„Portál občana je skvělým pomocníkem pro všechny občany, kteří potřebují řešit vybrané úkony se státem. Dokazuje to i přes 1,3 milionu uživatelů a téměř 200 000 uživatelů mobilní aplikace. Těší mě, že jsme do Portálu mohli přidat i službu DROZD, která pomáhá Čechům v zahraničí. Díky upozorněním přímo v telefonu budou uživatelé okamžitě informováni o možných rizicích, které je na cestách mohou potkat,” dodává Martin Mesršmíd, ředitel DIA.

Kabinet místopředsedy vlády pro digitalizaci společně s Digitální a informační agenturou zároveň začátkem dubna spustily kampaň s cílem přiblížit lidem stále větší počet služeb, které lze přes Portál občana vyřídit. Ke krátkým animovaným videím o nejpoužívanějších službách nyní přibylo video o systému DROZD. Video je dalším pokračováním online kampaně o službách státu, které občané mohou využívat prostřednictvím Portálu občana.

Aplikaci Portál občana si můžete stáhnout přes App Store či Google Play. Více informací na https://portalobcana.gov.cz/

Video Portál občana - DROZD: www.youtube.com/watch?v=PneudwDPWqU&feature=youtu.be

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688