Export (export.cz)
Export  |  17.06.2024 10:36:00

Francie chce posílit své postavení evropského finančního centra (17.6.2024)

Paříž se snaží využít dynamiky po odchodu Velké Británie z Evropské unie a má ambici stát se evropským finančním centrem. Od roku 2021 přilákalo pařížské finanční centrum z Londýna více než 7 tisíc pracovních míst v bankovnictví a finančnictví a většina velkých anglosaských bank se rozhodla založit své aktivity na trhu eurozóny právě v Paříži.

Foto: Shutterstock

Francie loni své postavení posílila, když zvýšila vývoz finančních služeb z 5 miliard eur v roce 2016 na 12 miliard eur v roce 2023. Dalším impulsem pro zvýšení atraktivity Francie pro aktéry finančního trhu má být nový „zákon o finanční atraktivitě“, který počátkem června schválil francouzský parlament. Cílem zákona je zlepšit přístup malých a středních firem k financování investic a právě posílení Francie jako evropského finančního centra.

Mezi hlavní opatření zákona patří možnost vydávání akcií s násobným hlasovacím právem nebo rozdělení finančních nástrojů. Zákon obsahuje další technická opatření, která mají zjednodušit přístup firem ke kapitálu, podpořit příchod zahraničních investičních fondů do Francie a zjednodušit obchodování na kapitálovém trhu.

AKCIE S „NÁSOBNÝM HLASOVACÍM PRÁVEM“

Hlavním opatřením zákona o finanční atraktivitě je možnost malých a středních podniků vydávat tzv. akcie s „násobným hlasovacím právem“ (ve francouzštině: actions a droits de vote multiples). Tento mechanismus je již za určitých podmínek povolen na burzách v Londýně a Amsterdamu, ale především je používán na americké Wall Street. Nástroj poskytuje zakladatelům a manažerům firem všech velikostí, včetně malých a středních podniků a startupů, přístup ke kapitálu, který potřebují k financování svého růstu a zároveň jim umožňuje udržet si kontrolu nad svou společností. Cílem opatření je zvýšit konkurenceschopnost pařížské burzy, aby zejména mladé, inovativní firmy a startupy neodcházely do USA a Evropa tak nepřicházela o potenciální technologické šampióny.

Zákon dále umožňuje, aby fondy rizikového kapitálu podporovaly kótované společnosti až do výše tržní kapitalizace 500 milionů eur (místo dosavadních 150 milionů eur). Kromě toho byla prodloužena doba splatnosti podílových listů fondů na 15 let ze současných 10 let. Cílem tohoto opatření je podpořit investice do začínajících startupů, malých a středních firem a inovativních společností v odvětvích, v nichž trvá déle, než se firmám podaří na trhu prosadit.

DOSTUPNĚJŠÍ CENNÉ PAPÍRY

Další novinkou plynoucí z tohoto zákona je možnost rozdělení finančních nástrojů (akcií, dluhopisů nebo podílových listů fondů). Tím, že se akcie rozdělí na větší počet, stávají se cenově dostupnějšími i pro investory s omezenými prostředky, kteří se tak snadněji mohou zapojit do obchodování na kapitálovém trhu. Tyto „zlomky“ akcií umožňují využívat stejná práva jako držitelé celých akcií, s tím rozdílem, že výkonnost, riziko a dividendy jsou úměrné získanému zlomku akcie.

Cílem zákona je také přilákat do Francie zahraniční kapitálové fondy, hedgeové fondy, správce aktiv a také společnosti obchodující s krypto aktivy. Návrh zákona o finanční atraktivitě počítá se zjednodušením a dematerializací řady nástrojů financování mezinárodního obchodu, jako jsou směnky a dlužní úpisy. Pro jednodušší zapojení zahraničních investorů do kapitálového trhu zákon například podporuje distanční konání zasedání představenstev nebo valných hromad akcionářů.

V kontextu tohoto nového zákona se Francie a její kapitálový trh stává atraktivnější i pro české subjekty, které mohou využít příležitosti jednodušeji zde investovat.

Adriana Rocher, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Paříži

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.06.2024Podnikatelská nálada v NY se zlepšila (17.6.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
17.06.2024Výrobní ceny se snížily (17.6.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
17.06.2024Data prognózy (17.6.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688