mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.06.2024 13:27:00

Projekt na podporu Udržitelného rozvoje v Arménii – agenda PA2030

12.06.2024 / 13:24 | Aktualizováno: 12.06.2024 / 13:27

Největší arménský happening Yerevan Wine and Gastro Days, který probíhá v arménském hlavním městě již od roku 2017, se v letošním roce zaměřil kromě gastronomie a vinařství i na udržitelný rozvoj. Doprovodný program se věnoval problematice waste food – plýtvání jídlem, které je pro Arménii velmi aktuální, ale zatím téměř opomíjené. Velvyslanectví ČR v Arménii díky podpoře MZV ČR pozvalo do Arménie ředitelku české organizace „Zachraň jídlo“ paní Michaelu Čihalíkovou Strakovou, která se problematice plýtvání jídlem věnuje již od roku 2014. Česká republika se díky zapojení do programu stala oficiálním speciálním partnerem uvedené akce, kterou v ulicích Jerevanu sledovalo více než 180 tis. návštěvníků. Kromě vystoupení na Yerevan Wine and Gastro Days se v rámci svého pracovního pobytu v Jerevanu paní Čihalíková zúčastnila řady dalších akcí zorganizovaných velvyslanectvím ČR v Jerevanu na podporu implementace Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj.

V rámci letošního ročníku festivalu Yerevan Wine and Gastro Days, které proběhly v arménském hlavním městě od 7. do 9. června 2024, se Česká republika aktivně zapojila do programu této největší arménské události, zahrnující jak gastronomickou a vinařskou část, tak i hudební produkci, pomoc charitativním organizacím a také odborné přednášky a semináře. V letošním roce organizátoři festivalu zvolili jako hlavní téma pro odbornou část oblast „waste food“, která je v Arménii zatím téměř opomíjená, ale vzhledem ke značnému plýtvání jídlem, a to zejména v městských aglomeracích, velmi aktuální. Velvyslanectví ČR v Jerevanu v této souvislosti oslovilo českou neziskovou organizace „Zachraň jídlo“, která se uvedené problematice dlouhodobě věnuje, aby představila některá česká řešení v dané oblasti a předala zkušenosti s implementací projektů, zaměřených na snížení plýtvání jídlem.

Ředitelka organizace „Zachraň jídlo“ paní Michaela Čihalíková Straková vystoupila v rámci odborného fóra s vlastní prezentací českých řešení v oblasti „waste food“ a také v panelové diskusi, která proběhla za účasti dalších mezinárodních expertů.

Kromě účasti na uvedeném semináři proběhly konzultace s partnerskou arménskou neziskovou organizací ISSD (Innovative Solutions for Sustainable Development of Communities), která se jako jediná v Arménii věnuje problematice „waste food“ v rámci svých aktivit na podporu udržitelného rozvoje a cirkulární ekonomiky.

Paní Čihalíková se kromě hlavního města Jerevanu vydala spolu s velvyslancem ČR v Arménii panem Petrem Pirunčíkem i do provincie Armavir, kde se společně setkali s mladými ekologickými aktivisty sdruženými v organizaci „The Green Hub“. Paní Čihalíková mladé aktivisty seznámila s aktivitami České republiky v oblasti udržitelného rozvoje a konkrétně pak zejména v otázce plýtvání jídlem. Interaktivní debata se ale věnovala i např. zdravému životnímu stylu, rozvoji cyklistiky v Arménii aj. Dále se čeští představitelé seznámili s problematikou udržitelné zemědělské produkce, a to společně s místními zemědělci přímo v sadech kolem vesnice Yervandashat.

Předání českých zkušeností a inspirací pro praktické kroky ke snížení tzv. „waste food“ proběhlo i v rámci setkání se členy Arménské hotelové asociace, které bylo zorganizováno českým velvyslanectvím ve spolupráci s ISSD.

Účast ředitelky organizace „Zachraň jídlo“ na uvedených akcích v Arménii byla umožněna díky poskytnutí finančních prostředků Ministerstva zahraničních věcí ČR v rámci aktivit na podporu implementace Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj.

Fotodokumentace k projektu je k dispozici na facebookovém profilu velvyslanectví ČR v Jerevanu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688