Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.06.2024 14:41:10

Druhá polovina roku by měla přinést další pokles inflace, nové technologie mají svůj potenciál (Siegel) (video)

Poslední čísla z amerického trhu práce ukazují na silnou tvorbu pracovních míst, nezaměstnanost ale i tak vzrostla. Jeremy Siegel z Whartonu k tomu řekl, že akciový trh si po zveřejnění dat vedl dobře i přesto, že výnosy dlouhodobějších obligací šly nahoru. Podle něj je to známka určité úlevy, protože předchozí data ukazovala na zpomalování tempa ekonomického růstu. „Byly tu obavy z pádu do recese, nová čísla včetně ISM přináší úlevu,“ míní ekonom.

Celkový obrázek amerického hospodářství je podle profesora smíšený a růst výnosů dluhopisů vyvolaný posledními čísly z trhu práce je odrazem vývoje mezd. K tomu Siegel dodal, že z vývoje mezd nelze přímo odvozovat inflační tlaky, svou roli totiž hraje také produktivita. Ani růst mezd o 4,1 % tak nemusí být z hlediska inflace hrozbou, pokud jej bude vyvažovat dostatečné zvyšování produktivity. Siegel se přitom domnívá, že ve druhé polovině roku se bude inflace vyvíjet příznivým způsobem.

Ekonom věří ve velký potenciál nových technologií včetně umělé inteligence. Poukázal na analýzu Goldman Sachs, podle které by k růstu produktu mohly přidat od 0,75 % až k 1,5 %. To by byl obrovský skok, většina firem přitom ještě investice do umělé inteligence nedokončila, ale jde tímto směrem. Akciový trh přitom hledí dopředu a vývoj na něm je také známkou, že i produktivita by mohla projít vyšším tempem růstu.

Ke vztahu mezi akciovým a dluhopisovým trhem profesor uvedl, že pokud jdou výnosy obligací dolů, je nutno rozlišovat důvod. Pokud je příčinou slabší ekonomika, není to pozitivní impuls pro akcie. Nelze tudíž obecně tvrdit, že nižší výnosy jsou pro akcie lepší, a naopak. Platí to v případě, že výnosy klesají díky nižším inflačním tlakům.

Na závěr rozhovoru Siegel zopakoval, že ve druhé polovině roku podle něj na straně inflace dojde k dalšímu zlepšení. Inflační čísla jsou totiž do nemalé míry ovlivněna vývojem na trhu s bydlením, data z této oblasti jsou ale zpožděným indikátorem. To znamená, že současný vývoj se do celkových inflačních čísel promítne právě až ve druhé polovině roku. Ke stabilizaci dochází podle ekonoma i na straně pojištění, které doposud přispívalo k cenovým tlakům. I zde by se tedy měly ve druhé části roku projevit nižší cenové tlaky a inflace by se měla pohnout „mnohem blíže k cíli centrální banky“.

Zdroj: CNBC

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 12:26  Má evropský průmysl budoucnost? A v čem (případně) spočívá? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 12:07  Tesla jako bublina či velká příležitost? (video) Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688