ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Volby  |  10.06.2024 08:24:23

posílení antisystémových stran - Volby do EP

Na trzích další super-nabitý týden v čele se zasedáním Fedu.

Víkendové volby do Evropského parlamentu přinesly vzestup antisystémových stran – ať již jde o zisky AfD v Německu nebo Národního sdružení Marine Le Penové ve Francii, na které prezident Macron zareagoval rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb. V Česku překvapila koalice Přísahy a Motoristů, stejně jako komunisté (Stačilo!). Z pohledu formování nového EP je důležitý solidní výsledek lidovecké frakce EPP (184 křesel), který otevírá dveře pro druhé funkční období šéfky komise Ursuly Von der Leyenové.

Bezprostřední dopad voleb do EP na trhy bývá tradičně omezený, nicméně hned z rána ztrácí euro vůči dolaru asi půl procenta. Svou roli však mohou sehrát i dozvuky pátečního obchodování, především překvapení v podobě dat z amerického trhu práce. Nad očekávání silná payrolls (+272 tis. vs. +180 tis.) totiž v kombinaci s rychlejší mzdovou dynamikou v USA vyvolaly razantní tržní reakci, jejímž výsledkem byl nárůst rizikové averze a propad eurodolaru po 1,08 EUR/USD.

Silná data z amerického trhu práce nejsou příjemnou zprávou pro Fed, jež bude zasedat ve středu. Na rozdíl od ECB zůstanou sazby v Americe beze změny, neboť cenové tlaky zůstávají stále až příliš silné a setrvačné. To by ostatně měla potvrdit i květnová inflace (středa) – koncensus očekává meziměsíční jádrovou inflaci na silných +0,3 %, v meziročním srovnání pak její lehké zvolnění na 3,5 %. V případě Fedu budou trhy zajímat především tzv. dot plos, neboli projekce úrokových sazeb jednotlivých členů FOMC. Ti počítají v tomto roce stále s trojím snížením sazeb, pravděpodobná je však revize na jeden až dva 25bps “cuty”.

Také v tuzemsku je makro kalendář nabitý. Zatímco v minulém týdnu rezonovala zejména nad očekávání svižná mzdová dynamika za první kvartál, v úterý bude hrát prim výsledek inflace za květen. Ta dle našeho odhadu meziročně mírně zvolnila z 2,9 % na 2,7 %. Tržní koncensus je nastaven na 2,8 %, ČNB očekává 2,5 %. Z pohledu centrální banky bude důležitý pohled do struktury inflace, resp. stále svižně zdražujících služeb, které jsou jedním z hlavních proinflačních rizik. Právě ta budou hlavním důvodem, proč ČNB na červnovém zasedání dle našeho názoru sníží sazby již pouze o 25bps.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688