Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.06.2024 12:01:43

Dalio zařadil americko-čínskou „ekonomickou válku“ mezi hlavní globální rizika

Podle investora Raye Dalia budou vnitřní konflikty „symbolem letošního roku“, a to zejména v otázce, zda výsledek amerických voleb přijmou obě strany. Politika administrativy řízené Donaldem Trumpem by byla velmi odlišná od té demokratické, řekl ve středu Dalio během videoprojevu na Greenwich Economic Forum v Hong Kongu. Ale v protičínské politice však mezi oběma stranami panuje široká shoda. "Existuje velké riziko ekonomických sankcí, které by byly pro svět opravdu hrozné," řekl miliardář, investor a zakladatel Bridgewater Associates.

Podle Dalia svět vstupuje do období větších rizik na pozadí obrovského vytváření dluhů, vnitřních konfliktů, které ve vyspělých zemích nemají obdoby, a velmocenských střetů. K tomu se přidávají přírodní katastrofy, jejichž potlačení by stálo 8 % ročního globálního hrubého domácího produktu, pandemie a největší průmyslová revoluce poháněná umělou inteligencí. Nejistoty vyžadují účinnou diverzifikaci investic napříč zeměmi, měnami i třídami aktiv. "Síla diverzifikace je větší i než síla dobrého rozhodování," dodal.

Při pohledu do historie, „předcházela ekonomická válka vojenskému válčení,“ řekl. I když s největší pravděpodobností nedojde k žádné bezprostřední formě vojenského konfliktu, v otázce Tchaj-wanu nebude politika jedné Číny „trvat věčně“. To vyvolává otázky mezinárodních investorů ohledně toho, zda doplatí na kroky podniknuté jejich vlastní vládou. "Američtí investoři investující v Číně by mohli zažít negativní důsledky ze strany jejich vlád," řekl Dalio.

Tyto obavy se letos odrážejí na klesajícím akciovém trhu v Hongkongu i na pevnině, uvedl Dalio. Nyní jsou čínská aktiva za velmi atraktivní cenu, řekl s tím, že Bridgewater si v posledních pěti letech, co tam působí, vedl velmi dobře a zdůraznil, že existují efektivní způsoby, jak investovat v Číně.

A i když plánuje i nadále investovat v USA a Číně, které jsou podle něj jedinými velkými hráči v revoluční nové technologii, upozornil i na neutrální státy, jako jsou ty na jihovýchodě Asie, na Indii a dokonce i na Střední východ. Ve válce si neutrální země často vedou dokonce lépe než vítěz. Klíčem je při diverzifikaci věnovat pozornost „kvantitě“.

Dalio upřednostňuje akcie před dluhopisy, protože se bojí, že nebudou schopny poskytnout adekvátní výnosy. Centrální banky vlastní spoustu dluhopisů a sedí na ztrátách, řekl a dodal, že možná budou muset tyto ztráty monetizovat, což je klasický inflační důsledek pozdního cyklu. Zlato by podle něj mělo být v portfoliu investorů, protože je to třetí největší rezervní měna, hned za dolarem a eurem.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 12:26  Má evropský průmysl budoucnost? A v čem (případně) spočívá? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 12:07  Tesla jako bublina či velká příležitost? (video) Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688