Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.06.2024 17:12:52

Rozšíření výroby KARO, rozdělení Fillamentum a transformace Pilulky (Jarní START Day)

Na jarním START Day roku 2024, který probíhá během dneška a zítřka, reportují firmy, jejichž akcie jsou obchodované na trhu START pražské burzy, své výsledky za rok 2023 a další novinky.

 

Pilulka: Období ukončení expanze a transformace, další růst podmíněn příchodem strategického partnera

Hlavními událostmi roku 2023 bylo pro společnost Pilulka ukončení zahraniční expanze, sekundární úpis akcií firmy na pražskou burzu, ze kterého firma získala 67 350 600 nového kapitálu, a v druhé polovině roku reorganizace a transformace společnosti s ohledem na makroekonomickou situaci a změny na trhu e-commerce.

Rok 2023 byl podle Petra Kasy neobtížnějším v historii společnosti. Od sekundárního úpisu akcií na pražské burze firma očekávala výrazně více, v návaznosti na tento krok se firma rozhodla pro uzavření plnohodnotné pobočky v Rumunsku a následně odchodem z trhů v Rakousku a Maďarsku

2023 byl zároveň podle Kasy prvním rokem v historii firmy, kdy došlo k oslabení trhu e-commerce. Zákazníci podle dat firmy nakupovali méně a levnější zboží, Pilulka je přitom podle něj spíše v prémiovém segmentu. V druhém pololetí 2023 se tak firma věnovala procesu reorganizace a transformace, což bylo z velké části dokončeno ke konci prvního čtvrtletí 2024. Nejvýrazněji se reorganizace projevila v počtu zaměstnanců, kde došlo k poklesu o 32 %.

V roce 2024 plánuje firma u metriky EBITDA návrat do zisku na úrovních roku 2021 v okolí 30 mil. a následný další růst. Tržby společnosti by letos měly meziročně poklesnout o necelých 16 % na 1,80 mld. , v následujících dvou letech firma očekává růst o 23,0 %, respektive o 20,9 %. Růst je ale podle vedení společnosti podmíněn příchodem strategického partnera.

V nejsilnějším roce 2022 vyřídila Pilulka 1,49 mil. objednávek, pro letošní rok je naplánováno vyřídit 1,10 mil. objednávek. Také zde by se firma podle Petra Kasy měla v dalších letech navrátit k růstu.

pilulka

Fillamentum: Stabilizace po rozdělení společnosti a období nedostatku pracovních sil

Pro společnosti Fillamentum byl rok 2023 turbulentní, nejvýznamnější změnou bylo odštěpení divize trubky a profily do nové společnosti Aerdeo. Důvodem bylo nedostavení se očekávaných synergických efektů, při hledání nových investorů navíc mohla struktura společnosti mást. Rok 2023 tak byl podle Josefa Dolečka o naplňování rozdělení, od ledna 2024 jsou společnosti již na sobě nezávislé.

Na plán firma nedosáhla, hlavním problémem podle Dolečka bylo nedostatečné personální obsazení výroby ve chvíli, kdy začal ožívat trh s filamenty. V nejnižším bodě byla podle něj výroba naplněna pouze z cca 35 % možné kapacity, vrchol problémů přišel v letních měsících 2023. Ukazatel EBITDA pak skončil za loňský rok ve ztrátě 15 mil. . Rok 2023 byl tak podle Dolečka pro filamentovou divizi nejslabší za dlouhou dobu.

V prvním čtvrtletí se Fillamentum podle Dolečka již vrátilo na EBITDA do kladných hodnot, za první 3 měsíce skončila firma v plusu 270 tis. Kč, roční plán pak očekává výsledek 1 242 tis. Kč.

fillamentum

KARO Leather: Meziroční růst tržeb o 66 % a otevření nového závodu

Společnost v loňském roce dosáhla milionu m2 prodaných usní, meziročně se jedná o nárůst o 50%. Firma rozšířila závod v Boršově a otevřela nový výrobní závod v Brtnici. Konsolidované tržeb vzrostly meziročně o 66 % na 317 mil. , konsolidovaný provozní zisk EBITDA dosáhl 36 mil. K č, meziročně o 58 % více.

karo

V letošním roce firma spustila nový IS Helios do ostrého provozu a uvádí do plného provozu nový výrobní závod v Brtnici. Cílem otevření závodu je podle KARO zvýšení flexibility a přidané hodnoty výroby zajišťující růst i na stabilním trhu. Díky novému závodu firma rozšiřuje portfolio výrobků (nové produkty dle výrobních programů současných klientů) a vstupuje se svými výrobky do nových odvětví (obuvnictví, časem možný vstup do segmentu automotive). KARO plánuje navýšení energetické soběstačnosti v podobě FVE, SVR, práce s odpadním teplem a připravujeme se na adoptování IFRS v souvislosti s plánovaným přechodem na hlavní trh pražské burzy, který je podle vedení společnosti reálný v roce 2026 a dále.

Co se týče dalšího rozvoje a plánu, firma pracuje na rozvojových příležitostech, aby naplňovala svou vizi – ekologicky a udržitelně vyrábět produkt s vysokou přidanou hodnotou z nezpracovaného odpadu cestou – rozvojem vertikální integrace. Po naplnění výrobního potenciálu závodu Brtnici se KARO bude věnovat přípravě nového výrobního závodu činírny v Brtnici nebo hledat jiné vhodné lokality. KARO dále pracuje na otevření pobočky v Polsku, vyhodnocuje vhodné lokality a varianty vstupu.

 
 
 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:13  Akcie: nezdravý trh Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
Út   9:15  ČEZ: Ministerstvo nepodalo protinávrh, hlasovat se na VH bude pouze o dividendě… Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688