Cianews.cz (ČIA)
Stavební spoření  |  30.09.2003 09:21:01

Lidé často kupují byty, aby je pronajali



Zhruba třetinu z téměř šesti a půl tisíce nově postavených bytů v posledním roce si nekoupili lidé proto, aby se do nich sami nastěhovali. Nemovitost jim slouží jako investice, na které v době nízkých úroků v bankách chtějí vydělávat. Podle odborníků však příznivé časy pro trh s realitami nebudou trvat věčně. "S takovou výnosností jako dnes už nemůžeme do budoucna počítat," řekl Mladé frontě Dnes šéf realitní kanceláře Ivo Gavlas.

Investice do bytu, považované za atraktivní i z hlediska bezpečnosti, dnes vynese několikanásobně více než úspory v bance. Například z koupě dvoumilionového bytu může majitel ročně získat po odečtení nákladů téměř 90 tisíc korun. Tímto tempem se mu investice zaplatí za 24 let, a poté mu navíc zůstane byt, jehož cena může být mnohem vyšší než nyní. Některé stavební firmy přitom lidi lákají na ještě větší zhodnocení peněz.

Ale budoucí majitel musí vzít v úvahu, že byt nepronajme vždy na celý rok, že musí dávat peníze do jeho oprav či platit správcovské firmě v domě. "Na to nesmí investor zapomenout," varuje Gavlas. Největší zájem o byty jako prostředek investice je proto v nejatraktivnějších místech v blízkosti pražského centra. "Z naší nabídky se takto nejlépe prodávají byty v Praze na Vinohradech. Je zde více než 40 procent klientů z řad investorů," říká Jiří Felix, mluvčí IPB Real.

"Začínáme prodávat byty v těsné blízkosti obchodního centra na Smíchově a již nyní se hlásí investoři. Je to totiž blízko sídla mnoha firem," doplňuje Jiří Frkal z Metrostavu. Do bytů investují Češi i cizinci. Například projekční firma Central Group nyní chce do hry vtáhnout lidi z regionů. Otevírá kanceláře v krajských městech, kde bude nabízet pražské byty k investicím.

Od příštího roku by se možnost investovat do nemovitostí měla otevřít i lidem, kteří nemají miliony na koupi domu či bytu. Nový zákon o kolektivním investování, který připravilo ministerstvo financí, totiž umožní, aby se v Česku mohly zakládat takzvané nemovitostní fondy. Vybrané peníze budou investovat do postavených domů a ty pronajímat. "Nejpozději do května příštího roku by tady taková možnost investice měla být upravena zákonem," říká šéf odboru finančního trhu Jiří Špička.

-joh-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688