Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.06.2024 12:58:38

Pražská burza má za sebou rekordních 9 měsíců růstu v řadě. V pátek prošlo trhem 1,5 % akcií MONETA

  • poslední květnová seance díky závěrečné aukci přinesla dlouho nevídaný objem obchodů téměř 2 mld.
  • pražská burza měřeno dividendovým indexem PX-TR posunula v pátek svá historická maxima na téměř 3 944 b.
  • index PX-START, zahrnující emise z daného trhu malých emisí, v květnu poskočil o více než 5,5 %
  • úterý a ve středu proběhne první letošní START Day

Zatímco na hlavních světových trzích došlo v dubu k oddychu, květen přinesl novou nákupní vlnu. A mnohde nová historická maxima. Ty posouvala i pražská burza, tedy měřeno sesterským indexem PX-TR, který vedle kurzových pohybů akcií zahrnuje i vyplacené dividendy. Při pohled na tento index pražská burza zažila vůbec nejlepší měsíc od loňského července, když přidala výrazných 4,62 %. Samotný index PX vytvořil „jen“ nová téměř 16letá maxima, všechny zisky v závěrečné třetině měsíce díky dividendovým korekcím neudržel a připsal si v květnu nakonec jen 0,31 %. Obecně lze spekulovat, zda trhy pro nejbližší týdny nemají maxima již za sebou. Každopádně až následující období tedy ukáže, zda bylo vhodné držet se rčení „Sell in May and go away“. Například pražská burza v posledních 3 letech zaznamenala v červnu ztráty…

Poměrně netradičně se vítězem posledního květnového týdne staly akcie KOFOLA, které z indexu PX byly s posunem o desetinu zároveň nejvýkonnější i za celý měsíc. Mají za sebou zkrátka již šest týdnů, kdy neutrpěly ztráty. Vymanily se z úzkého obchodního pásma posledních měsíců a ocitly se na téměř 2letých maximech. Investoři se jistě zaměřují i na dividendu. Po akcií COLT a ČEZ titul bude vlastně posledním, který letos z indexu nabídne daný požitek. V týdnu svoláním valné hromady nápojová společnost deklarovala rozhodný den pro nárok na 10. července.


Květnovým tahounem se i před rovněž blížící se dividendou staly akcie ČEZ, které by měly mít rozhodné datum pro dividendu 28. června. Představenstvo navrhlo 52 , otázkou jako každý rok zůstává v tomto ohledu postoj státu. Titul se dostal na nejvyšší úrovně od poloviny ledna, když podporou byly jistě také rostoucí ceny elektřiny potažmo debaty o ukončení windfall tax. Poslední květnová seance byla kurzově rozhodující pro aktualizaci vah v indexech, která nastane v polovině června. Akcie ČEZ nyní právě vévodí pražské burze, resp. indexu PX s nadlimitní vahou 22,1 %. Páteční závěrečná aukce přinesla na titulu výraznou poptávku s kurzovým posunem o 5 a nadprůměrným objemem zhruba 583 mil. . Za celý den tak akcie ČEZ vyměnily majitele za 685 mil. , což byl letos druhý nejvyšší objem.

Čtěte také: Jaké arogance se letos dočkají akcionáři na valné hromadě ČEZ?

 

pátek se však v likviditě naprosto atypicky staly vítězi akcie MONETA. Zatímco za celý den majitele vyměnily jen za 20 mil. , v aukci za 743 mil. . Přineslo jim to v závěru i výraznější kurzový posun z 97 na 99,60 , čímž titul dále umazal své letošní po dividendové ztráty. Trhem v pátek každopádně prošlo 7,67 mil. akcií MONETA, tedy přes 1,5 %. Zda se jednalo o připravený obchod dvou stran, můžeme jen spekulovat. Každopádně v posledních letech šlo něco takového spatřit naposledy na konci listopadu 2021, kdy trhem prošlo dokonce ještě o půl milionu více akcií MONETA.

V květnu si více než procentní zisky připsaly již jen akcie COLT, když však své pozitivně sehrál jen úvod měsíce. Pak titul spíše část zisků odevzdával jakoby v návaznosti na dokončení akvizice Sellier & Bellot, potažmo navýšení počtu akcií (základního jmění). Titul je  i tak aktuálně na pražské burze letos kurzově nejrůstovějším, čeká jej však zmiňovaná 30 dividenda s rozhodným datem 4. července. Převzaly žezlo od ERSTE, kde právě v uplynulém týdnu došlo k technické kurzové korekci po rozhodném datu na u banky rekordní hrubé dividendě 2,70 EUR (cca 67 ). Stejně tak u akcií VIG po dividendě 1,40 EUR. Tyto rakouské tituly se i tak dokázaly za květen udržet na „nule“. To nelze říci o konkurenčních akciích KB, ale i PHILIP MORRIS. Zvláště bankovní titul ztrácí mnohem více než dividendu…

Každopádně nejvíce v květnu ztratily akcie PRIMOCO, když investory i přes potvrzený celoroční výhled zneklidnily reportované nulové tržby za 1. čtvrtletí. Za nervózního volatilního obchodování po zveřejnění firemních zpráv nové historické minimum vytvořily na 170,50 akcie PILULKA, vyřazené již delší dobu z indexu PX. Firma se sice snaží prezentovat světlé zítřky, nicméně neplní bankovní kovenanty (podrobnosti zde).

Za zmínku stojí, rovněž mimo index PX stojící, akcie GEN DIGITAL, které z pravidelně sledovaných emisí byly nejrůstovější. Reportované hospodářské výsledky titul na Nasdaq totiž vystřelily na vůbec nejvyšší úrovně od uskutečněné fúze s Avast. Titul si navíc v květnu prošel pravidelnou čtvrtletní dividendou 0,125 USD.

 

Závěrem možno k menším titulům, resp. trhu START zmínit, že v nadcházejícím týdnu půjde on-line sledovat letošní první START Day. Tedy prezentace byznysu jednotlivých firem. Některé z nich však dosud nesplnily svou povinnost vydat Výroční zprávu za loňský rok. Tedy také nesvolaly v řádném termínu valnou hromadu, která se přitom má ze zákona uskutečnit do konce června. Každopádně index PX-START, zohledňující vývoj daného trhu, zaznamenal za květen výrazný posun o 5,54 %. Své však sehrály dvě emise. BEZVAVLASY a již v dubnu famózní akcie mmcité, které mají v indexu dominantní váhu přes 22 %.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:13  Akcie: nezdravý trh Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
Út   9:15  ČEZ: Ministerstvo nepodalo protinávrh, hlasovat se na VH bude pouze o dividendě… Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688