ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  29.05.2024 12:00:00

Komise zřídila úřad pro umělou inteligenci s cílem posílit vedoucí postavení EU v oblasti bezpečné a důvěryhodné umělé inteligence

Komise zřídila kancelář pro umělou inteligenci

Komise dnes představila úřad pro umělou inteligenci zřízený v rámci Komise. Cílem úřadu proumělou inteligenci je umožnit budoucí vývoj, zavádění a využívání umělé inteligence způsobem, který podporuje společenské a hospodářské přínosy a inovace a zároveň zmírňuje rizika. Úřad bude hrát klíčovou úlohu při provádění aktu o umělé inteligenci, zejména pokud jde o modely UI pro všeobecné účely. Bude rovněž usilovat o podporu výzkumu a inovací v oblasti důvěryhodné umělé inteligence a o postavení EU jako lídra v mezinárodních diskusích.

Kancelář pro umělou inteligenci se skládá z:

  • Oddělení pro regulaci a dodržování předpisů, které koordinuje regulační přístup s cílem usnadnit jednotné uplatňování a prosazování aktu o umělé inteligenci v celé Unii v úzké spolupráci s členskými státy. Oddělení bude přispívat k vyšetřování a možným porušením předpisů a bude spravovat sankce;
  • Oddělení pro bezpečnost umělé inteligence zaměřené na identifikaci systémových rizik modelů velmi schopných obecného použití, možná zmírňující opatření, jakož i přístupy k hodnocení a testování;
  • Oddělení excelence v oblasti umělé inteligence a robotiky, které podporuje a financuje výzkum a vývoj s cílem podpořit ekosystém excelence. Koordinuje iniciativu GenAI4EU a podporuje rozvoj modelů a jejich začlenění do inovativních aplikací;
  • UI pro Společensky dobré oddělení pro navrhování a provádění mezinárodního zapojení Úřadu pro umělou inteligenci v oblasti umělé inteligence pro dobrou věc, jako je modelování počasí, diagnostika rakoviny a digitální dvojčata pro rekonstrukci;
  • Oddělení pro inovace a koordinaci politik v oblasti UI, které dohlíží na provádění strategie EU v oblasti UI, sleduje trendy a investice, stimuluje zavádění umělé inteligence prostřednictvím sítě evropských center pro digitální inovace a zřizování továren umělé inteligence a podporuje inovativní ekosystém podporou regulačních pískovišť a testování v reálném provozu.

Úřad pro umělou inteligenci bude řídit vedoucí úřadu pro umělou inteligenci a bude pracovat pod vedením vedoucího vědeckého poradce s cílem zajistit vědeckou excelenci při hodnocení modelů a inovativních přístupů a poradce pro mezinárodní záležitosti, který bude sledovat náš závazek úzce spolupracovat s mezinárodními partnery v oblasti důvěryhodné umělé inteligence.

Zřízení a úkoly úřadu pro umělou inteligenci

Úřad pro umělou inteligenci bude k plnění svých úkolů zaměstnávat více než 140 zaměstnanců. Mezi pracovníky budou odborníci na technologie, administrativní asistenti, právníci, odborníci na politiku a ekonomové.

Úřad zajistí soudržné provádění aktu o umělé inteligenci. Za tímto účelem bude podporovat správní orgány v členských státech. Úřad pro umělou inteligenci bude rovněž přímo prosazovat pravidla pro modely UI pro všeobecné účely. Úřad pro umělou inteligenci bude ve spolupráci s vývojáři UI, vědeckou obcí a dalšími zúčastněnými stranami koordinovat vypracování nejmodernějších kodexů správné praxe, provádět testování a hodnocení modelů UI pro všeobecné účely, požadovat informace a v případě potřeby uplatňovat sankce.

V zájmu zajištění informovaného rozhodování bude úřad pro umělou inteligenci spolupracovat s členskými státy a širší odbornou komunitou prostřednictvím specializovaných fór a odborných skupin. Na úrovni EU bude úřad pro umělou inteligenci úzce spolupracovat s Evropskou radou pro umělou inteligenci složenou ze zástupců členských států. Vědecká komise nezávislých odborníků zajistí pevné propojení s vědeckou obcí a další odborné znalosti budou shromážděny v poradním fóru, které bude zastupovat vyvážený výběr zúčastněných stran, včetně průmyslu, začínajících podniků a malých a středních podniků, akademické obce, skupin odborníků a občanské společnosti.

Úřad pro umělou inteligenci bude podporovat inovativní ekosystém EU pro důvěryhodnou umělou inteligenci. K tomu přispěje poskytováním poradenství ohledně osvědčených postupů a umožněním přístupu k pískovištím umělé inteligence, testování v reálném provozu a dalším evropským podpůrným strukturám pro zavádění umělé inteligence, jako jsou testovací a experimentální zařízení v oblasti umělé inteligence, evropská centra pro digitální inovace a továrny umělé inteligence. Bude podporovat výzkumné a inovační činnosti v oblasti umělé inteligence a robotiky a provádět iniciativy, jako je GenAI4EU, s cílem zajistit, aby modely UI pro všeobecné účely vytvořené v Evropě a vyškolené prostřednictvím superpočítačů EU byly doladěny a začleněny do nových aplikací v celém hospodářství, což podpoří investice.

V neposlední řadě úřad pro umělou inteligenci zajistí strategický, soudržný a účinný evropský přístup k umělé inteligenci na mezinárodní úrovni a stane se globálním referenčním bodem.

Další kroky

Výše uvedené organizační změny nabudou účinnosti dne 16. června. První zasedání Rady pro umělou inteligenci by se mělo konat do konce června. Úřad pro umělou inteligenci připravuje pokyny týkající se definice systému UI a zákazů, a to jak šest měsíců po vstupu aktu o umělé inteligenci v platnost. Úřad je rovněž připraven koordinovat vypracování kodexů správné praxe pro povinnosti pro modely UI pro všeobecné účely, a to v termínu 9 měsíců po vstupu v platnost.

Pozadí

V dubnu 2021 navrhla Komise akt EU o umělé inteligenci a nový koordinovaný plán s členskými státy s cílem zaručit bezpečnost a základní práva lidí a podniků a zároveň posílit investice a inovace ve všech zemích EU. Akt EU o umělé inteligenci byl předběžně schválen spolunormotvůrci v prosinci 2023 a je prvním komplexním zákonem o umělé inteligenci na světě. Akt o umělé inteligenci by měl vstoupit v platnost do konce července 2024.

V lednu 2024 zahájila Komise balíček opatření na podporu evropských začínajících podniků a malých a středních podniků při rozvoji důvěryhodné umělé inteligence. V rámci těchto opatření bylo přijato rozhodnutí Komise o zřízení Úřadu pro umělou inteligenci.

Pro více informací

Úřad pro umělou inteligenci

Evropský přístup k umělé inteligenci

Akt o umělé inteligenci

Balíček týkající se inovací v oblasti umělé inteligence

Pakt o umělé inteligenci

Quote

Dnes představený úřad pro umělou inteligenci nám pomůže zajistit soudržné provádění aktu o umělé inteligenci. Úřad bude společně s vývojáři a vědeckou obcí vyhodnocovat a testovat umělou inteligenci pro všeobecné účely s cílem zajistit, aby umělá inteligence sloužila jako člověk a prosazovala naše evropské hodnoty.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-05-28

Díky novému úřadu pro umělou inteligenci a jeho 140 talentovaným ženám a mužům bude mít Komise nezbytné odborné znalosti, aby mohla podpořit provádění aktu o umělé inteligenci a posílit úlohu Evropy jako globálního tvůrce norem v oblasti umělé inteligence. Úřad bude podporovat evropský ekosystém umělé inteligence, který je inovativní, konkurenceschopný a respektuje pravidla a hodnoty EU.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-05-28

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688