Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)
Reality  |  29.05.2024 11:26:14

Rekordní zájem o průmyslové plochy

· Objem poptávek [1] za pět let vzrostl o milion m2

· Prostory poptávají hlavně výrobní firmy

· Roste poptávka po větších plochách

· Zájem je i o haly v regionech

Zájem o průmyslové a logistické plochy v Česku byl v roce 2023 rekordní, od roku 2019 vzrostl o 50 %, což znamená milion poptávaných metrů čtverečních. Růst zájmu pokračoval i v prvních čtyřech měsících letošního roku. Většina poptávek přichází od výrobních společností, zájem je vedle zavedených lokalit v Praze, Plzni, Brně a Ostravě i o další regiony. Vzrostla poptávka po větších plochách mezi 10 a 50 tisíci metrů čtverečních. Doba od prvotního poptání prostor až po podepsání nájemní smlouvy se však prodlužuje, a tak se tento zájem na skutečném „take-upu“ projeví až v roce 2025. Realitněporadenská společnost Cushman & Wakefield přináší unikátní údaje vycházející z evidence dotazů, s nimiž se na ni zájemci o pronájem prostor obracejí.

Zájem o pronájem průmyslových ploch dosáhl v minulém roce rekordních hodnot. Oproti předcovidovému roku 2019 vzrostl o více než 50 %, tedy téměř o milion poptávaných metrů čtverečních. Celkem šlo o něco přes 400 unikátních poptávek. Zájem o tyto plochy tedy neutuchá; jeho růst pokračuje i v letošním roce: jen za první čtyři jeho měsíce eviduje Cushman & Wakefield v Česku přes 100 dotazů na pronájem o celkovém objemu přes 700 tisíc metrů čtverečních.

Jiří Kristek, vedoucí pronájmu průmyslových ploch a nákupních parků, Cushman & Wakefield: „Statistiky skutečně pronajaté plochy (take-up) ukazují pokles, nicméně zájem o plochy naopak roste. Reálně se to však projeví až v roce 2025, neboť čas od prvotní poptávky k jejímu uskutečnění, tedy podpisu smlouvy, se prodlužuje. Nájemci na rozhodnutí dnes potřebují více času, roli hrají interní schvalovací procesy a vyhodnocování různých možností ze všech úhlů pohledu. Třeba v případě slučování více výrobních provozů do jednoho místa může jít o měsíce, někdy i roky.“

Výrobní firmy tvoří dvě pětiny poptávky

Většina poptávek v roce 2023 přicházela od výrobních společností: celkem se zajímaly o více než 1,3 milionu m2 výrobních ploch, což je 44 % poptávané plochy. Poptávka logistických firem činila přes 900 tisíc m2 skladových ploch, tedy 32 % celkového objemu. Před rokem 2019 byla poptávka těchto dvou typů firem vyrovnaná.




[1] Pojmy „zájem“ a „poptávka“ pro účely této zprávy představují uskutečněný dotaz na plochu k pronájmu. Nejedná se o realizovanou poptávku označovanou obvykle pojmem take-up, která znamená, že nájemci již podepsali nájemní smlouvu.

Logistika preferuje dálniční uzly, výroba sever republiky

Stejně jako v roce 2019 byl i loni největší zájem o plochy v zavedených lokalitách v Praze, Plzni, Brně a Ostravě. Avšak zatímco před covidem na ně cílilo téměř 75 % dotazů, loni to bylo 55 %. O místa poblíž dálničních uzlů – D5 u Plzně, D1 u Prahy a okolí Brna – se nejvíce zajímají logistické firmy. V rostoucí míře však poptávka míří i do jiných krajů – zvláště ze strany výrobních firem, které směřují na sever Čech i Moravy: Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj.

Roste zájem o větší prostory

Největší zájem je dlouhodobě o plochy o velikosti 1 až 5 tisíc m2 – v roce 2023 tvořily 41 % poptávek. V posledních dvou letech však vzrostly dotazy na větší plochy o velikosti od 10 do 50 tisíc m2, které loni činily 25 % poptávek.

Jiří Kristek, vedoucí pronájmu průmyslových ploch a nákupních parků, Cushman & Wakefield: „ Česká republika, i přes určitou stagnaci v letošním roce, může stále těžit ze své strategické polohy v rámci regionu CEE, dobré dopravní dostupnosti a zkušené pracovní síly. Velmi často bývá v hledáčku společností, které zvažují přesun svých výrobních aktivit blíže ke koncovým zákazníkům v rámci tzv. nearshoringu. Tato rozhodnutí však bývají činěna na korporátní úrovni, tudíž reálný benefit pro českou ekonomiku a celý trh teprve přijde. Významným faktorem, který již nyní významně ovlivňuje podstatnou část realitního byznysu, je regulace ESG, podle níž bude nutné budovy přizpůsobit novým požadovaným parametrům. Některé společnosti tyto standardy již vyžadují a jsou případy, kdy velmi ovlivňují konečné rozhodnutí o pronájmu či koupi nemovitosti.“

Cushman & Wakefield

Společnost Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) je předním světovým poskytovatelem realitních služeb pro nájemce i vlastníky nemovitostí. Zaměstnává cca 52 000 lidí ve 400 poboček v 60 zemích světa. V roce 2023 dosáhly příjmy společnosti 9,5 miliardy dolarů, a to díky aktivitám v oblasti správy budov, nemovitostí a projektů, pronájmu, investičních trhů, oceňování nemovitostí a dalších služeb. Získává také četná oborová a byznysová ocenění za svou prvotřídní firemní kulturu a úsilí v rámci DEI (Diversity, Equity and Inclusion), ESG (Environmental, Social and Governance) atd.

Více informaci na: na www.cushmanwakefield.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688