OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  29.05.2024 06:00:00

V Německu významně roste počet vloupání do bytů

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil informace týkající se vloupání do bytů. V období pandemické krize tato kriminální aktivita poměrně značně poklesla. Tento slibný trend ovšem nepokračoval. V posledních dvou letech počty vloupání znovu rostou. Průměrná výše pojištěné škody v roce 2023 dosáhla 3500 EUR, což znamená historicky nejvyšší úroveň.

Počet vloupání do bytů v Německu, která jsou kryta pojištěním, vzrostl již druhý rok po sobě. Celkově němečtí pojistitelé vyčíslili počet těchto pojistných událostí v roce 2023 na 95 000, což je stejná úroveň jako v roce 2019, tj. před pandemií COVID-19. To znamená, že pokles počtu vloupání v době pandemie po jejím skončení nepokračoval. V roce 2021 se dostal celkový počet vloupání do bytů v Německu na cca 70 000, ale již v roce 2022 se vyšplhal na 80 000.

Na základě vzestupu počtu těchto pojistných událostí na 95 000 vyplatili němečtí pojistitelé v roce 2023 na pojistných plněních 340 mil. EUR, tj. o 70 mil. EUR více než v předchozím roce. Zároveň se posunula nahoru i průměrná výše škody, a to z 3350 EUR v roce 2022 na 3500 EUR v roce 2023.

Faktem podle GDV je, že lupiči to prý mají v mnoha budovách stále příliš snadné, pokud jde o vniknutí a odcizení věcí. Aby byl zastaven trend opětného nárůstu vloupání, tak dle Jörga Asmussena, výkonného ředitele GDV, se musí investovat do ochrany před vloupáním, tedy do zabezpečení majetku. Prevence prý pomáhá, neboť v Německu téměř každý druhý pokus o vloupání selže, protože kriminálníci potřebují příliš mnoho času na to, aby se dostali do domu. Od roku 2015 do roku 2019 počet vloupání, která byla kryta pojištěním, neustále klesal, a to ze 180 000 až na 95 000. Mnozí majitelé domů a bytů investovali totiž v této době se státní podporou do lepší zabezpečovací techniky.

GDV upozorňuje, že v případě vylepšování vlastního domova nebo přestavby starší nemovitosti se může příslušný majitel obrátit na banku KfW.[1] Ta má k dispozici podpůrné produkty k jednotlivým opatřením v oblasti ochrany před vloupáním. Z pohledu pojistitelů by měla být především zabezpečena slabá místa domu či bytu. Ale v Německu nejsou u novostaveb standardně zabudovávána okna a dveře bránící vloupání, jelikož chybí odpovídající právní předpisy. Přitom německé pojišťovnictví se již roky zasazuje za vylepšení stavebně-technických minimálních požadavků. Je jasné, že by to pomohlo chránit cenné věci, ale i vlastníky nemovitostí například před závažnými traumatickými důsledky neoprávněného vniknutí do nejužší privátní sféry.


[1] Jde o německou rozvojovou banku, která poskytuje i veřejnou podporu. Více na https://www.kfw.de/Über-die-KfW/

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 14:55  Zlatá Koruna patří pojišťovně Kooperativa OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 12:00  Chráníte svůj majetek i během letní dovolené? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688