ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  29.05.2024 07:59:00

Stát „zaspával“, tvrdí o podpoře dostupného bydlení expert Člověka v tísni Daniel Hůle

Vláda představila program na podporu dostupného bydlení. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) tak chce kabinet pomoci střední třídě i dalším skupinám, kterých se problémy s bydlením týkají. Podle pořadu Události, komentáře České televize předsedkyně sněmovního podvýboru pro veřejnou správu Marie Pošarová (SPD) ale k tomu říká, že ve vládních plánech chybějí třeba investice do startovacích bytů pro mladé rodiny či seniory.

Naopak vedoucí dluhového poradenství z organizace Člověk v tísni Daniel Hůle aktivitu vlády ocenil. Uvedl však, že Česko se poměrem lidí, kteří bydlí ve vlastním bytě, odlišuje od západoevropských standardů.

Vládní návrh je, podle ministra Bartoše, základní investicí do finančních nástrojů, jimiž chce kabinet dostupné bydlení podpořit. Zmínil také investice do projektů, jimiž chce stát umožnit dostupné nižší nájemné jak pro střední třídu, tak i pro další skupiny lidí, kterých se problémy s dostupností bydlení týkají.

Poslankyně Pošarová však upozornila na to, že jí ve vládních plánech chybějí investice do startovacích bytů pro mladé rodiny či seniory. „Je to spíše určené k nájemnímu bydlení než k investičním projektům,“ vytkla.

Daniel Hůle naopak přivítal, že chce vláda investovat a podporovat budování obecních bytových fondů, které následně poslouží právě k nájemnímu bydlení. Poukázal však na to, že se trend bydlení ve vlastním či pronajatém bytě v Česku odlišuje od západoevropských standardů.

„Ve Vídni patnáct procent domácností bydlí ve vlastní nemovitosti, v Praze to je přes padesát procent. Opravdu, my jsme úplně ustřelení. Představa, že nebydlet ve vlastním je ostuda, životní prohra, je opravdu unikátní,“ konstatoval. I proto je, podle něho, důležité realizovat prostřednictvím obecních bytových fondů bytovou politiku.

Tvrdí však, že stát v otázce podpory dostupnějšího bydlení „zaspával“. Z jeho pohledu není napříč koalicí pro tento návrh jasná podpora, a to hlavně ze strany koalice SPOLU. Ministr Bartoš ale podotkl, že do týdne by mohl mít návrh dojednaný. Chce také, aby potom tato nově navržená legislativa postoupila do sněmovny k prvnímu čtení do léta.

Byty by nabízela informační centra zřízená obcemi

Poslankyně Pošarová dále uvedla, že hnutí SPD hodlá některé návrhy podpořit. Výtky ale má například k informačním centrům, která plánují zřídit obce s rozšířenou působnosti. „Vznikly by tam – jak já tomu říkám – takové státní realitky, které by nabízely privátní byty žadatelům a nájemníkům, kteří by o to měli zájem. Samozřejmě by mohlo dojít třeba i k devastaci bytů, že by to byli třeba sociálně problémoví občané,“ uvedla.

Obdobný systém však, podle ministra Bartoše, funguje v Belgii. „Mají v tomto systému asi dvacet dobrovolně svěřených bytů soukromých pronajímatelů,“ konstatoval. Zároveň doplnil, že v Česku je o to poměrně zájem u lidí, kteří mají jeden nebo dva byty. „Existuje garanční fond, který má stát, kde v případě, že je třeba výpadek nějaké platby nebo dojde k nějakému poškození, tak se z něj platí,“ vysvětlil princip fungování tohoto systému v Belgii. Podle poslankyně Pošarové je však problematické to, že by náklady nesl daňový poplatník.

Daniel Hůle doplnil, že daná centra poskytují službu jak pronajímatelům, tak nájemníkům. „Často, a je to z naší zkušenosti, také provozujeme některé byty, které nám svěřili soukromí vlastníci (…). Pomáháme tomu, aby vztah nezhavaroval,“ uvedl. V Česku je totiž, podle něho, „ohromné množství“ bytů držených jednotlivými pronajímateli, ovšem scházejí ona velká družstva.

„Právě jednotliví pronajímatelé mají velkou averzi k riziku, často diskriminují,“ upozornil. Načež dodal, že právě pro tuto skupinu vlastníků bytů může stát nabídnout službu zmírnění tohoto strachu či jejich averze k tomuto záměru. Zapojení center potom může, podle něho, pomoci i v případě, že se zpozdí některá z plateb. Načež konstatoval, že nechápe, v čem poslankyně Pošarová vidí problém, když uvedený záměr, jak řešit složitou bytovou otázku, ve výsledku pomůže všem.

Podle poslankyně Pošarové tkví problém v tom, že by se potenciální náklady přenesly právě na daňové poplatníky.

  • Zdroj: Česká televize
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688