mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.05.2024 17:21:00

Technologie pro letectví, detekci a sledování, řešení CBRN katastrof a ruční palné zbraně

26.05.2024 / 16:20 | Aktualizováno: 26.05.2024 / 17:21

Hned několik českých technologických clusterů, průmyslových skupin a samostatných firem z obranného a bezpečnostního průmyslu se ve dnech 22. – 24. května představilo v Bukurešti na Black Sea Defence, Aerospace & Security International Exhibition – BSDA 2024. Jde o nejvýznamnější veletrh svého druhu na Balkáně. V době rostoucího obranného a strategického významu Rumunska v kontextu konfliktu na Ukrajině se pro české dodavatele obranných technologií otevírá na tamním trhu řada příležitostí.

Rumunsko na obranu ročně vynakládá 2,5 % HDP. Přitom více než třetina jeho obranného rozpočtu v současné době směřuje na armádní nákupy vybavení a technologií. Zhruba desetinou nákladů na obranu je financován rozvoj obranné infrastruktury. Rumunsko se tak v rámci NATO v kontextu zmíněných parametrů aktuálně řadí mezi nejaktivnější členy.

Na společném českém národním stánku, zastřešeném Velvyslanectvím v Bukurešti a kanceláří CzechTrade představili své nabídky spolupráce s rumunskými obrannými a bezpečnostními složkami a průmyslovými partnery český technologický cluster Security Bunkers Alliance, dále pak skupina výrobců ručních palných zbraní Colt CZ Group, výrobce sledovacích a průzkumných systémů pro protivzdušnou obranu firma ERA, dodavatel technologií a vybavení pro vzdušné a pozemní síly a speciální jednotky firma GLOMEX a v neposlední řadě Honeywell Aerospace Technologies jako součást mezinárodního průmyslového konglomerátu dodávajícího technologie pro letadla a vesmírné stanice.

Vývojem, výrobou a dodávkami technologických řešení schopných eliminovat následky CBRN katastrof, a to jak pro armádní, tak i civilní sector, se zabývá technologický cluster Security Bunkers Alliance sestávající z firem Vzduchotechnik Chrastava, Institute of Blast & Impact Proof Concrete, Tebrix Safety Home a HENGST Air Filtration Czech Republic. Tyto firmy dokážou realizovat výstavbu nových malokapacitních a velkokapacitních podzemních krytů a bunkrů odolných proti výbuchům, chemickým, radiačním a biologickým hrozbám, stejně jako repasovat stávající kryty civilní obrany. V rámci dílčích dodávek jsou zmínění čeští výrobci připraveni vybavit kryty a bunkry odpovídajícími systémy filtrace vzduchu a vody, energetickýcmi zálohami, bezpečnostními balistickými a protitlakovými dveřmi a dekontaminačními místnostmi.

Firmy představené v rámci Colt CZ Group nabídli širokou škálu ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov a sportovní střelbu. Hlavním výrobním závodem uvedeného holdingu v Evropě je Česká zbrojovka Uherský Brod. Podpora ze strany zastupitelského úřadu s cílem posunout dosavadní spolupráci a budoucí ambice Colt CZ Group v Rumunsku na kvalitativně vyšší úroveň byla zahájena již dříve. Posledně se počátkem března 2024 za podpory velvyslanectví v Bukurešti uskutečnila na střelnici v Buklurešti demostrace nabízených ručních palných zbraní. Součástí takto podporované komplexní nabídky firem z Colt CZ Group je i vize lokalizace výroby v Rumunsku.

Česká společnost ERA dlouhodobě vyniká mimo jiné jako lídr v oblasti technologií pasivního sledování používaných pro moderní protivzdušnou obranu, rozpoznávání cílů a řadu dalších vojenských operací. Nedávným významným úspěchem firmy v regionu je to, že její světově unikátní technologie pasivního sledování VERA-NG začne v nejbližší době sloužit jako jeden ze základních pilířů nově budovaného komplexního systému protivzdušné obrany v Moldavsku, které je pro Rumunsko v mnoha směrech velmi blízkým a důležitým partnerem.

GLOMEX MS je jedním z renomovaných českých dodavatelů obranných technologií a vybavení pro vzdušné, pozemní síly, speciální jednotky a bezpečnostní sbory. Návštěvníci firemního stánku měli možnost seznámit se se komplexním nabízeným portfoliem zahrnujím pozemní techniku, systémy nočního vidění, bojové identifikační systémy, výškovou pilotní výstroj, padákové systémy a speciální leteckou techniku.

Za podpory zastupitelského úřadu byli k návštěvě společné české expozice pozváni zástupci rumunského ministerstva národní obrany, generálního štábu, velení pozemních a leteckých sil v rámci armády, dále pak pohraniční policie a dalších obranných a bezpečnostních složek. Hned první den výstavy českou expozici svou přítomností podpořila mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně České republiky v Rumunsku PhDr. Halka Kaiserová.

Mimo výše uvedenou společnou českou účast se na platformě expozic sdílených se svými rumunskými obchodními a průmyslovými partnery na výstavě rovněž představily české firmy Zetor Engineering zabývající se návrhy a vývojem vozidel pro armádu a ozbrojené složky a INTRIPLE, jejíž portfolio zahrnuje výzkum a vývoj moderní elektroniky na zakázku, systémů pro ochranu utajovaných informací a radiomonitoring. Obě posledně zmíněné firmy již nejsou na rumunském trhu nováčky.

Juraj Melioris, zástupce velvyslankyně, Velvyslanectví ČR v Bukurešti

přílohy

BSDA2024 1 - 122 KB JPG (Obrázek / Fotka) 26.5.2024
https://mzv.gov.cz/file/5480682/BSDA_2024_Glomex.jpg

BSDA2024 2 - 99 KB JPG (Obrázek / Fotka) 26.5.2024
https://mzv.gov.cz/file/5480684/BSDA_2024_SBA.jpg

BSDA2024 3 - 99 KB JPG (Obrázek / Fotka) 26.5.2024
https://mzv.gov.cz/file/5480686/BSDA_2024_CZ.jpg

BSDA2024 4 - 133 KB JPG (Obrázek / Fotka) 26.5.2024
https://mzv.gov.cz/file/5480688/BSDA_2024_ERA.jpg


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:11  Economist: Ve volbách zvítězí Trump Research (Česká spořitelna)
Po   9:58  Sázkové kanceláře favorizují Anglii na vítězství v ME ve fotbale Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688