mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.05.2024 18:43:00

Dominikánská republika – ekonomika plná příležitostí, se zaměřením na udržitelnost

23.05.2024 / 18:16 | Aktualizováno: 23.05.2024 / 18:43

Dne 19. 5. byl prezidentem Dominikánské republiky znovuzvolen Luis Abinader Corona, dříve úspěšný podnikatel. Ve volbách uspěl také díky rychlé postpandemické obnově, nízké inflaci a stabilnímu růstu, který není založen pouze na turismu a remitencích, ale i na snaze o postupnou diverzifikaci ekonomiky, zvyšování kvality vzdělání a transformaci země do logistického hubu vhodného pro nearshoring. Ani v roce 2024 Dominikánská republika neočekává pokles ve výkonnosti ekonomiky, Světová banka růst v letošním roce odhaduje na 5,1 %, jedná se tedy o jednu z nejrychleji rostoucích latinskoamerických ekonomik, přičemž růst o 5 % se předpokládá i v letech 2025 a 2026. Aktuálně se jedná o zemi ekonomicky i politicky stabilní.

Ačkoliv se Dominikánský trh v porovnání s Mexikem a jihoamerickými státy může zdát zanedbatelný svojí velikostí (11 milionů obyvatel), je potřeba brát v potaz, že ji každoročně navštěvuje až 10 milionů turistů. Prezident navíc usiluje o dosažení návštěvnosti 14 milionů turistů za rok nejpozději v roce 2028. Výstavba nových hotelových komplexů by mohla představovat příležitost pro české firmy, např. v oblasti vybavení interiérů či exteriérů. Díky stabilnímu ekonomickému růstu během posledního desetiletí se v Dominikánské republice podstatně rozšířila střední třída, která má značnou kupní sílu a zájem o zahraniční zboží, což by mohlo být další příležitostí, ať již pro potraviny a nápoje, kosmetiku, design, i další oblasti. Vzhledem k častým dopravním zácpám v hlavním městě Santo Domingo by mohl být zájem o česká řešení v oblasti smart cities. Příležitosti nabízí také energetický sektor a zóny volného obchodu.

Energetika

Příležitost pro české firmy může představovat zájem Dominikánské republiky o modernizaci a rozšíření své elektrické infrastruktury. Země má zájem o zvýšení podílu obnovitelné energie v energetickém mixu země z 16 % na 30 % do roku 2030, také proto, že chce omezit svoji závislost na dovozu fosilních paliv. Zájem by mohl být zvláště o projekty a technologie, které umožňují uložení přebytků energie do baterie.

Zóny volného obchodu

Zóny volného obchodu jsou pro investory velmi atraktivní, jelikož jejich právní režim osvobozuje společnosti od placení dovozního cla, daně z příjmu a většiny daňových povinností. Firmy navíc mohou vyvážet produkci do Spojených států a Evropské Unie, aniž by měly povinnost platit clo. V roce 2023 zaznamenala Dominikánská republika rekordní růst vývozu ze zón volného obchodu, který dosáhl hodnoty 8,06 miliardy USD. Také je možné prodávat produkci na dominikánském trhu, což však vyžaduje povolení od Národní rady exportních zón volného obchodu. Investice v zónách volného obchodu proudí především do produkce výrobků z kovů a plastů, zpracovávání potravinářských a farmaceutických výrobků a lékařských nástrojů.

Velvyslanectví České Republiky v Havaně je k dispozici českým firmám, které se chtějí o dominikánském trhu dozvědět více. Můžete nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu havana.commerce@mzv.gov.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688