chmi.cz (ČHMÚ)
19.05.2024 10:49:00

Většina z vás se dnes s bouřkami nesetká - plošně jich nebude mnoho

⚡️Většina z vás se dnes s bouřkami nesetká - plošně jich nebude mnoho, pokud se ale objeví, mohou být doprovázeny nebezpečnými jevy.

👉Výstrahu před možností silných bouřek (nejnižší stupeň nebezpečí) jsme dnes upravili. Výstraha bude v platnosti od dnešních 14:00 do 22:00 s výjimkou jižní Moravy a části Vysočiny a Zlínského kraje, kde je šance na nebezpečné bouřky v rámci ČR nejmenší.

V severní, severovýchodní a východní části Čech a v části Moravy platí výstraha až do půlnoci.

❗️Největším nebezpečím mohou být zejména kroupy do 2 cm případně větší vrstvy krup menších průměrů. V silnějších bouřkách se můžeme setkat také s vyššími nárazy větru i přes 65 km/h. Na části Moravy a Slezska budou mít bouřky pomalejší postup, a tak zde nemůžeme vyloučit ani přívalové srážky s úhrny i přes 30 mm/hod.

👀Bouřky by se měly tvořit během odpoledne zpočátku zejména patrně na horách a v okolí hor, postupně i v ostatních oblastech. Směr jejich postupu bude přibližně k severovýchodu. Podmínky budou pro rozvoj bouřek dobré (dostatek energie), chybět bude ale výraznější iniciační faktor, a proto jich plošně bude poměrně málo a jejich přesná lokalizace v rámci ČR je nemožná.

🤓Na bodovou předpověď v aplikacích tedy dnes rozhodně nespoléhejte a raději sledujte během odpoledne aktuální radarová data.

👉Během odpoledne bude v Čechách také zesilovat střih větru, možná je teda tvorba výjimečných supercel. Pokud se tak stane, projeví se typickým rozdělením (splittingem). Právě v supercelách mohou být případné projevy nejvýraznější.

🌙Večer budou bouřky postupně slábnout a šance na nebezpečné jevy se bude snižovat.

Níže: Mapka výstrahy a produkt Updraft Helicity z modelu Aladin (potenciál pro vznik supercel - oranžová oblast) dnes v podvečer. Přesnou lokalizaci je nutno brát s rezervou.

#KonvektivniSkupina


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty