Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.05.2024 16:17:00

Jak správně investovat do dividendových akcií (Fidelity International)

Vzpomínáte si, jaké to je mít výnos? Jak ukazuje rok 2024, vydělávání peněz na akciovém trhu v dlouhodobém horizontu není jen o výběru správných růstových titulů.

Je pravda, že růstové akcie, které stoupají díky očekávání budoucí expanze a trendům, jako je umělá inteligence, byly zodpovědné za postpandemický růst akciových trhů. Ve Fidelity International upozorňujeme na jeden důvod, proč nezapomínat na jejich protějšky, které se drží při zemi: reinvestování dividend, které řada tradičních společností na trhu vyplácí, je dlouhodobě stejně důležité jako zhodnocení kapitálu.

Graf: Vyplácení dividend

fid1

Graf výše ukazuje, že v globálním měřítku tvoří růst cen a reinvestované výnosy z dividend zhruba polovinu celkových výnosů. V závislosti na převládající dividendové kultuře však mohou existovat značné regionální rozdíly.

Například v Evropě manažerské týmy společností obvykle preferují hotovostní platby akcionářům. V Asii tomu bylo historicky jinak, i když vlády v poslední době prosazují vůči akcionářům vstřícnější postupy. V USA vedení zase často upřednostňuje zpětné odkupy akcií. Celosvětový údaj je proto poněkud zkreslený tendencí amerických společností v posledních letech spíše odkupovat akcie než navyšovat dividendy.

Vyplatí se být náročný při výběru akcií s dividendou. Nejvyšší výnosy titulů na trhu jsou často znakem základní ziskovosti, ale mohou také poukazovat na problémy s rozvahou, a tedy na nízkou pravděpodobnost, že dividenda bude nadále vyplácena.

Obzvláště příznivých výsledků však dosáhli důslední kultivátoři dividend. Index MSCI AC World „Dividend Aristocrats“, který se zaměřuje na společnosti, jenž v posledních 10 letech každoročně zvyšovaly svou dividendu, v posledních deseti letech překonával index MSCI AC World s nižší volatilitou.

Samozřejmě zde existuje rovnováha. Neživotní pojišťovna s relativně nízkými nároky na dlouhodobý růst a kapitálové investice může akcionářům vracet vysoké procento zisku ve formě hotovosti. Něco jiného byste očekávali například od kapitálově náročného výrobce polovodičů s vyššími růstovými vyhlídkami.

Mnohé společnosti nedokážou tuto rovnováhu správně nastavit a zadržují hotovost akcionářům, aby se mohly rozvíjet v oblastech mimo svůj hlavní obor. Nebo hotovost utrácí za nevhodné akvizice, jejichž hodnota je následně odepsána. Dobří manažeři jsou podle tohoto měřítka dobrými alokátory kapitálu. A dobří alokační manažeři vyplácejí udržitelné a rostoucí dividendy, které pak dlouhodobě podporují celkové výnosy – bez ohledu na to, jaké je zrovna počasí.

Zdroj: Fidelity International

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne   9:02  Řetězce testují, co zákazník snese. Proto ta oživlá inflace Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
So 16:01  Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting? - Přehledně Patria (Patria Finance)
So 13:15  Zlato: rekordní závěrečná cena >$2410/oz Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688