Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.05.2024 18:02:54

Počasí: Hlavně západ a jih území ovlivní i vydatné srážky

Zvlněné frontální rozhraní se pohybuje střední Evropou. Zvolna postupuje k východu. Tvoří se místní přeháňky a bouřky. Podobně tomu bude v dalších dnech. Srážek ovšem ještě přibude. Zejména na západě a jihu Česka bude přechodně pršet i vydatně. Pásmo srážek bude rozbité, je nutné sledovat meteorologický radar, pokud chcete přesně vědět, kde prší a kam se srážky pohybují. Srážkové úhrny mohou být lokálně vysoké (za dva až tři dny až 50 mm vody, zejména tam, kde se trefí bouřky). Právě bouřky se začaly místy objevovat už v neděli a trend bude pokračovat.

Nejvíce pršet v dalších dnech by mělo v krajích Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Středočeském a na Vysočině. Pršet bude i jinde, těžiště vydatných srážek však bud v těchto krajích. Teploty budou až kolem 20 °C, jenže vlivem trvalých srážek může být na jihu a západě jen 13 °C. Celkově budou chladnější úterý a středa. Ranní mrazy nyní nehrozí. Noci budou spíše teplé s oblačností a případnými srážkami. Proto teplota k nule neklesne. Srážky a ne úplně vysoké teploty budou ideální pro krajinu. Každá voda se před létem hodí.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude oblačno až polojasno. Na severozápadě zataženo, místy občasný déšť. Odpoledne přibývání oblačnosti, déšť, přeháňky. Na jihovýchodě místy bouřky. Teploty 17 až 22 °C, na jihovýchodě až 25 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, občas déšť či přeháňky, místy i srážky trvalejší. Teploty 15 až 19 °C, při trvalejším dešti jen 13 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, v jižní polovině místy, jindy ojediněle déšť, přeháňky. Teploty 14 až 18 °C.

Od čtvrtka bude skoro jasno, polojasno až oblačno. Jen ojediněle přeháňky. Teploty 16 až 21 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty