chmi.cz (ČHMÚ)
02.05.2024 13:00:00

Kde se dnes odpoledne setkáte s bouřkou? I když bude to hlavní s ohledem na bouřky dnes odpoledne a večer

👀Kde se dnes odpoledne setkáte s bouřkou?

🌩I když bude to hlavní s ohledem na bouřky dnes odpoledne a večer probíhat spíše v Bavorsku, i u nás by se mohly bouřky vyskytnout. Největší pravděpodobnost je na západě Plzeňského a v Karlovarském kraji. Koneckonců to, že se v atmosféře nachází dostupná energie je už nyní patrné na vertikálním vývoji oblačnosti (viz. snímek níže z Plzně).

⚡️Bouřky by měly vznikat na horách (Český les, Slavkovský les, Krušné hory) a v jejich okolí. Nebudou ale nijak silné, v jejich blízkosti se mohou vyskytnout zejména vyšší nárazy větru nebo menší kroupy, ale to spíše s malou pravděpodobností. Jiné nebezpečné jevy dnes neočekáváme.

👉I na ostatním území se mohou výjimečně bouřky vyskytnout, jejich vývoj bude ale ztěžovat jednak nižší vlhkost a také méně příznivý atmosférický profil (nižší labilita). Větší pravděpodobnost bude opět spíše na horách, protože bude chybět přesvědčivější spouštěcí faktor.

Obr. Vývoj kupovité oblačnosti v prostoru Českého lesa při pohledu z Plzně a model radarové odrazivosti modelu Aladin dnes později odpoledne.

#bouřky #KonvektivniSkupina


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty