mpo.cz (MPO)
Dotace  |  10.10.2024 23:50:06

Hospodářská strategie České republiky: Česko do top 10

Shrnutí priorit a klíčových oblastí

PDF

Česko s vyšší přidanou hodnotou

Před více než třiceti lety se naše země vydala na cestu tržního hospodářství. Úspěšně jsme vytvořili funkční tržní struktury a díky členství v Evropské unii jsme se stali součástí největšího jednotného vnitřního trhu zboží, služeb, pracovní síly a kapitálu na světě.

Pomalé zotavení našeho hospodářství po covidové pandemii a vážné důsledky ruské agrese na naši ekonomiku ale jasně ukazují, že nastal čas na další významný posun. Potřebujeme vytvořit ekonomiku, která nám bude přinášet vyšší přidanou hodnotu a s ní i prosperitu. Potřebuje rozvíjet značku České republiky, vytvářet lepší podmínky pro byznys a posunout se tak na úroveň nejvyspělejších znalostních ekonomik na světě.

Ekonomická transformace a technologické inovace přináší nové příležitosti v klíčových odvětvích, jako jsou digitální ekonomika, elektromobilita nebo dekarbonizační technologie. Jde o sofistikované oblasti, které právě vyšší přidanou hodnotu přináší. Budoucí prosperita České republiky bude záviset na naší schopnosti tyto příležitosti využít.

Nová Hospodářská strategie České republiky se zaměřuje na čtyři oblasti:

• Rozvoj lidského kapitálu,

• další rozvoj strategické infrastruktury,

• podporu industrializace s přidanou hodnotou,

• zajištění financování strategických investic a udržitelnosti.

Účelem strategie je dosažení dlouhodobého, udržitelného růstu, založeného na konkurenceschopnosti a vysoké přidané hodnotě. Cílíme na to, aby se Česká republika do roku 2040 posunula mezi 10 zemí s nejvyšším hrubým domácím produktem na obyvatele v celé Evropské unii ze současné 14. pozice.

 

10+1 priorit Hospodářské strategie

Hospodářská strategie České republiky je navržena tak, aby podporovala dlouhodobý udržitelný růst a konkurenceschopnost v rychle se měnícím globálním prostředí. Česká republika bude usilovat o posílení své pozice na globálním trhu a o ochranu ekonomické stability pro budoucí generace.

Moderní a kvalitní vzdělání podporující podnikavost

Chceme, aby školy na všech úrovních připravovaly studenty na

budoucnost – podporujeme podnikavost, kreativitu a zdravou soutěživost, abychom vychovali generaci, která uspěje v rychle se měnící ekonomice.

Trh práce, který motivuje

Zajistíme, aby dávkový a sociální systém motivoval k práci, rozvíjel lidský potenciál a poskytoval možnosti, jak využít dovednosti každého člověka naplno.

Zdravější, silnější a odolnější společnost

Investujeme do prevence a programů, které podporují zdravý životní styl a sport, aby společnost byla odolnější a lépe připravená na výzvy budoucnosti.

Z výzkumu rovnou do praxe – inovace, které mění svět

Dokončíme reformu, která zajistí, že výsledky výzkumu a vývoje se rychle a efektivně promění v inovace a praktické řešení pro každodenní život.

Přátelské prostředí pro podnikání a efektivní státní správa

Vytvoříme prostředí, kde se podnikatelé mohou rozvíjet bez zbytečné byrokracie, a kde stát funguje rychle a efektivně pro občany i firmy.

Čistá, bezpečná a spolehlivá energie na podporu konkurenceschopnosti

Podpoříme rozvoj bezemisních zdrojů energie, abychom ochránili naše životní prostředí, zajistili stabilní dodávky energií pro další generace, a zároveň neohrozili konkurenceschopnost naší ekonomiky.

Investice do budoucnosti – rozvoj veřejné infrastruktury

Připravíme komplexní plán investic do infrastruktury, který zohlední financování a dlouhodobé potřeby, aby se naše země modernizovala a rostla. Zajistíme dostatek finančních prostředků pro dokončení klíčových dopravních staveb, které propojí Českou republiku a podpoří hospodářský růst.

Ekonomická bezpečnost a ochrana kritické infrastruktury

Budeme chránit klíčové oblasti, včetně digitální infrastruktury, abychom zajistili stabilitu a ekonomickou bezpečnost v každodenním životě.

Zodpovědné finance pro udržitelnou budoucnost

Zajistíme dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, abychom zachovali stabilní ekonomiku a zabránili zadlužování budoucích generací.

Budování značky Česka, globální spolupráce a vliv v EU a NATO

Postupně budeme propagovat Česko jako zemi inovativní a tvořivou. Posílíme spolupráci s klíčovými partnery mimo Evropu, abychom zajistili přístup ke strategickým a kritickým surovinám. Posílíme aktivní roli České republiky v hospodářské, obranné a bezpečnostní politice EU a NATO, aby byla naše země i nadále spolehlivým partnerem a chránila své zájmy.

Dostupnost kapitálu a rozvoj finanční infrastruktury

Vytvoříme lepší přístup k financování pro firmy i jednotlivce, který jim pomůže s rozvojem jejich projektů. Podpoříme inovace v oblasti finančních technologií a vytvoříme stabilní a transparentní finanční prostředí, které bude motivovat k investicím.


Proč je vysoká přidaná hodnota důležitá?

Vysoká přidaná hodnota je základní princip prosperující ekonomiky, ve které vznikají produkty a služby s výjimečnými vlastnostmi, které přinášejí zákazníkům vyšší užitek a jsou konkurenčně atraktivní. Firmám vysoká přidaná hodnota umožňuje firmám lépe odměňovat zaměstnance, zvyšovat ziskovost a zlepšovat celkovou ekonomickou stabilitu.

01 Pro ekonomiku

Růst HDP: Ekonomika zaměřená na vysokou přidanou hodnotu vytváří sofistikované produkty a služby, které přispívají k rychlejšímu růstu HDP. Tím roste ekonomická stabilita a konkurenceschopnost země.

02 Pro firmy

Vyšší zisk: Firmy, které tvoří produkty s vysokou přidanou hodnotou, mají obvykle vyšší marže a tím lepší konkurenční pozici. Tyto firmy

mohou prodávat prémiové produkty a služby za vyšší cenu, což vede k jejich finanční stabilitě a možnosti rozvoje .

03 Pro jednotlivce

Vyšší mzdy: Zaměstnanci pracující ve firmách s vysokou přidanou hodnotou mají obvykle vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky.


Klíčové oblasti Hospodářské strategie

Rozvoj lidského kapitálu

• Klíčovým předpokladem pro růst přidané hodnoty je dobře vzdělaná a kvalifikovaná pracovní síla. Česká republika musí investovat do vzdělávání a především do oborů, které jsou klíčové pro budoucí vývoj ekonomiky, jako jsou přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika.

• Podpora celoživotního vzdělávání a rekvalifikací pomůže zaměstnancům přizpůsobit se novým požadavkům trhu práce a technologiím.

• Firmy musí spolupracovat se vzdělávacími institucemi na vytváření studijních programů zaměřených na potřeby trhu.

• Investice do výzkumu a vývoje jsou zásadní pro tvorbu inovativních řešení, která zvýší přidanou hodnotu v průmyslu a službách.

Strategická infrastruktura

• Moderní a efektivní infrastruktura je základním předpokladem pro úspěch ekonomik s vysokou přidanou hodnotou. Česká republika musí investovat do modernizace své energetické, dopravní a digitální infrastruktury.

• Dekarbonizace energetiky, rozvoj vysokorychlostních železnic a pokročilých digitálních sítí (včetně 5G a kybernetické bezpečnosti) umožní českým firmám konkurovat na globálním trhu.

• Rozvoj infrastruktury musí být doprovázen investicemi do udržitelné energie a podpory technologických inovací, které umožní české ekonomice být konkurenceschopnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí.

Industrializace s přidanou hodnotou

Cílem je podpora modernizace domácích firem, zejména těch malých a středních, aby byly schopny osvojit si čisté a udržitelné technologie, digitální technologie a další klíčové technologie, aby obstály v evropské i světové konkurenci.

• Strategie věnuje oblasti čisté mobility a polovodičů zvláštní pozornost, zejména ve vztahu k potřebné mezinárodní spolupráci.

Financování

• Strategie využívá evropské fondy a národní zdroje k podpoře udržitelného rozvoje a financování projektů v oblastech, jako je dekarbonizace, digitální transformace a výzkum, vývoj a inovace.

Cílem je také rozvoj kapitálového trhu v České republice, což zlepší přístup firem k financování a sníží jejich závislost na bankovních úvěrech. Strategie také zahrnuje podporu rizikového kapitálu pro inovativní start-upy.

Nejdůležitější odvětví budoucnosti

Strategie pro industrializaci s přidanou hodnotou se soustředí na specifické technologie a strategická odvětví za účelem zvýšení konkurenceschopnosti a reakce na globální výzvy. Dále jsou uvedeny oblasti a technologie, na něž se strategie zaměřuje, a důvody tohoto zaměření.

01 Automobilový průmysl a čistá mobilita

Proč: Česká republika má významné kompetence v automobilovém průmyslu, který bude zásadně transformován směrem k čisté mobilitě. Tento sektor je klíčový nejen z pohledu průmyslu, ale i z pohledu energetické bezpečnosti a dekarbonizace.

Jak: Vytvoří se podmínky pro rozvoj čisté mobility a podporu vývoje technologií s ní spojených, včetně výroby úsporných čipů pro elektromobily a vývoje pokročilých bateriových technologií.

02 Polovodiče a výroba čipů

Proč: Výroba polovodičových čipů je důležitá pro moderní ekonomiku, zejména v oblasti automobilového průmyslu a elektromobility. Pandemie a globální nedostatek čipů ukázaly na nutnost posílení evropské i české soběstačnosti v této oblasti.

Jak: Investice se zaměří na rozvoj technologií v oblasti výkonové elektroniky, návrhu integrovaných obvodů a výroby čipů. Podpora výzkumu a vývoje, aplikovaného výzkumu a terciárního vzdělávání zvýší odbornou kvalifikaci pracovní síly, což je nezbytné pro konkurenceschopnost.

03 Čisté a udržitelné technologie

Proč: Jsou klíčové pro dosažení klimatických cílů Evropské unie a přechod na nízkoemisní ekonomiku. Udržitelné technologie pomáhají snižovat emise skleníkových plynů, zlepšovat energetickou účinnost a umožňují adaptaci na změny klimatu.

Jak: Investice budou směřovány do výzkumu, vývoje a implementace technologií obnovitelných zdrojů, jako jsou solární, větrné a další technologie, bateriové systémy a technologie pro ukládání energie. Také budou podporovány inovace v oblasti jaderné energie a vodíkových technologií.

04 Digitální technologie

Proč: Odvětví digitální ekonomiky jsou nejrychleji rostoucí odvětví. Zároveň stále více prostupují do ostatních tradičních odvětví. Digitální odvětví zcela proměňují stávající obchodní modely a služby. Cílem je zvýšit strategickou autonomii a snížit závislost na technologiích z třetích zemí.

Jak: Investice budou směřovány do umělé inteligence (AI), big data, robotiky, kybernetické bezpečnosti, kvantových technologií, edge computingu a vývoje IT infrastruktury.

Hospodářská strategie v otázkách a odpovědích

Závěr

Česká republika stojí před významnou ekonomickou transformací. Její budoucnost závisí na schopnosti nejen přizpůsobit se globálním změnám, ale také je co nejlépe využít a vytvořit podmínky pro rozvoj sektorů s vysokou přidanou hodnotou.

Cílem je, aby se Česká republika do roku 2040 zařadila mezi 10 nejvyspělejších ekonomik Evropské unie s nejvyšším HDP na obyvatele. Toho dosáhneme pouze tehdy, pokud bude naše ekonomika orientována na inovace, technologie a kvalitní produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou.

Modernizace průmyslu, investice do vzdělání, výzkumu a infrastruktury jsou klíčovými kroky na této cestě. Naše nová Hospodářská strategie nás po ní úspěšně provede.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688