Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
25.04.2024 06:04:57, aktualizováno 06:06:08

Počasí: Čtvrtek ve znamení přeháněk a ojedinělých bouřek. Během následujících dní pak postupné oteplování až na letních 25°C

Situace:

Počasí u nás bude ovlivňovat oblast nízkého tlaku se středem ležícím nad Severním mořem. Během dne proměnlivá oblačnost a na většině území očekáváme přeháňky. Místy silnější, s krupkami. Ojediněle bouřky. Nad 800 m srážky sněhové. K večeru bude přeháňková aktivita slábnout. Nejvyšší teploty do 10 °C. Na Moravě až 12 °C. Vítr bude vát jen mírný do 20 km/h. V přeháňkách nebo bouřkách může přechodně zesílit až na 60, výjimečně i 70 km/h.


Podmínky obecně:

Modely toho pro dnešní den příliš nenabízejí. Hodnoty lability by neměly přesáhnout 150 j/kg. Dynamická podpora jen slabá. Snad k večeru střih větru 0-6 km stoupající k 15 m/s. Dále postupné zvyšování hodnot SRH (helicity) na hodnoty 120-140 m2/s2. To by mohlo pomoci trošku lepší organizaci přeháněk nebo bouřek. V té době, ale už bude rapidně klesat dostupná energie, takže tato „dynamická podpora“ bude hrát nejspíš jen zanedbatelnou roli.

Postup:

Jedná se o klasickou "dubnovou" situaci s přeháňkami. Je nutné podotknout, že nad naše území se dostane hmota, která se projevovala už během středy nad Německem, a to v podobě poměrně četných bouřek. U nás s tak výraznou aktivitou modely nepočítají. Větší pravděpodobnost na bouřky bude ležet severně od našich hranic, konkrétně v pásu mezi Německem a Polskem, během dne dále do vnitrozemí Polska. Přeháňky budou postupovat ráno ještě k jihovýchodu, poté se začne jejich postup měnit směrem k severovýchodu. Oblast, kde se může objevit blesk v rámci přeháněk je poměrně velká. Přesto ale již několik dní modely favorizují zejména severovýchod ČR. Dále části východních a severních Čech. Později odpoledne i sever Moravy.

Rizika/Projevy:

V rámci výraznějších přeháněk a bouřek můžeme očekávat výskyt krupek, a to i s větší akumulací. Současně musíme počítat s možností krátkodobých nárazů větru, a to zejména ve spojení s přeháňkami/bouřkami, které se na radaru budou jevit jako rovné, protáhlé nebo jako nudličky.

Oblačné rotující nálevky:

Vzhledem k poměrně nízkým teplotám (500 hPa až -30 °C) lze očekávat výskyt tzv "cold air funnel". Díky mírnému prohřívání povrchu během dne, dojde k iniciaci konvekce (přeháněk / bouřek). Tato nízká konvekce bývá často spojená s výskytem rotujících oblačných nálevek ve dnech, kdy se nad danou oblastí nachází chladná vzduchová hmota ve středních vrstvách. Je nutné jasně říct, že tyto nálevky jsou ve většině standartních situací zcela neškodné a spíš se jedná o zajímavé představení cíl pro fotografy.

Výhled na další dny:

V dalších očekáváme postupné oteplování. V noci na pátek musíme ještě počítat s možností přízemních mrazíků, a tedy i rizika poškození vegetace, ovocných stromů. Během pátku denní teploty vystoupí až k 17 °C. Opět se objeví přeháňky, ale v menším počtu než během čtvrtka. Výjimečně možnost bouřky. (Spíš východní Čechy/Vysočina) Víkend bude už ve znamení teplot kolem 20 °C a přeháňky budou jen ojedinělou záležitostí. Neděle přinese teploty kolem 24 °C a obejdeme se už zcela bez přeháněk. Následující týden už ve znamení letních teplot do 25 °C. Zatím se zdá, že teplo vydrží minimálně do konce příštího týdne, pak přijde pravděpodobně další ochlazení.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty