ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  26.08.2024 09:00:00

Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku se znovu meziměsíčně snížila - Doplňující informace

26. 8. 2024

 

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se oproti červenci snížil o 1,4 bodu na hodnotu 93,7, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 1,5 bodu na hodnotu 93,0 a indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 1,1 bodu na hodnotu 97,3. Ve srovnání se srpnem loňského roku jsou souhrnný indikátor a podnikatelský indikátor na nižší a spotřebitelský indikátor na vyšší hodnotě.

 

V odvětví průmyslu se důvěra v ekonomiku meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,6 bodu na hodnotu 91,5. Podíl podnikatelů negativně hodnotících svou současnou poptávku se meziměsíčně nezměnil. Ve srovnání s červencem vzrostl podíl podnikatelů, kteří očekávají v příštích třech měsících zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. Stav zásob hotových výrobků se mírně zvýšil. Podíl podnikatelů, kteří očekávají další růst cen, se meziměsíčně téměř nezměnil. Ve srovnání se srpnem 2023 je důvěra v průmyslu nižší.

 

Mezi podnikateli v odvětví stavebnictví se důvěra v ekonomiku snížila. Indikátor důvěry oproti červenci poklesl o 2,4 bodu na hodnotu 105,5. Podíl podnikatelů negativně hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích zůstal přibližně stejný jako před měsícem. Ve srovnání s červencem se ale mírně zvýšil podíl firem očekávajících v období příštích tří měsíců pokles stávajícího počtu zaměstnanců. Očekávání dalšího růstu cen stavebních prací v období příštích tří měsíců se oproti minulému měsíci téměř nezměnily a pořád setrvávají vysoko nad svým dlouhodobým průměrem. Ve srovnání se srpnem loňského roku je důvěra ve stavebnictví vyšší.

 

Mezi podnikateli v odvětví obchodu se důvěra v ekonomiku meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 2,6 bodu na hodnotu 94,7. Podnikatelé v obchodě zhodnotili svou současnou celkovou ekonomickou situaci výrazně hůře než v červenci. Podíl respondentů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v období příštích tří měsíců se meziměsíčně téměř nezměnil. Stav zásob zboží na skladech se snížil. Podíl podnikatelů očekávajících v příštích třech měsících růst cen se mírně zvýšil. Meziročně je důvěra v obchodě vyšší.

 

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. finančního sektoru) se snížila. Indikátor důvěry meziměsíčně poklesl o 4,3 bodu na hodnotu 93,0. Podíl podnikatelů pozitivně hodnotících svou současnou poptávku po službách se meziměsíčně snížil, stejně tak výrazněji poklesl i podíl respondentů očekávajících zvýšení poptávky v příštích třech měsících. Hodnocení stávající ekonomické situace se oproti červenci nezměnilo. Podíl podnikatelů očekávajících v příštích třech měsících růst cen se téměř nezměnil. Meziročně je důvěra ve vybraných odvětvích služeb nižší.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku znovu snížila. Indikátor důvěry se meziměsíčně snížil o 1,1 bodu na hodnotu 97,3. Podíl spotřebitelů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v České republice se výrazněji zvýšil. Počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících, se ve srovnání s červencem téměř nezměnil. Mírně se snížil počet respondentů očekávajících zlepšení své finanční situace v příštích dvanácti měsících. Počet dotazovaných domácností, které uvádějí, že obtížně vystačí se svými finančními prostředky, zůstal téměř stejný jako minulý měsíc (uvedlo přibližně 28 % dotázaných). Vypomáhat úsporami si musí cca 5 % domácností a půjčovat si musí 4 % dotázaných spotřebitelů. Meziměsíčně se snížil počet spotřebitelů, kteří uvádějí, že nějaké finanční prostředky uspoří (uvedlo přibližně 51 % respondentů). Počet spotřebitelů, kteří uvádějí, že spoří hodně, se téměř nezměnil (přibližně 12 %). Počet spotřebitelů, kteří neplánují v příštích dvanácti měsících pořizovat velké nákupy, se snížil. Obavy domácností ze zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících se meziměsíčně téměř nezměnily. Potřetí v řadě výrazněji vzrostl počet dotazovaných spotřebitelů, kteří se obávají dalšího růstu cen. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů vyšší.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688