chmi.cz (ČHMÚ)
23.04.2024 16:32:52

Jak jsme avizovali v minulých dnech, zítra do Česka dorazí další sněžení

❗️ Jak jsme avizovali v minulých dnech, zítra do Česka dorazí další sněžení. Přinese jej tlaková níže postupující ze severního Středomoří k severovýchodu a ovlivní tak zejména východ našeho území.

🌨 Množství nového sněhu je ale zatím docela nejisté, modely se v předpovědích neshodují, a to kvůli nejisté poloze středu zmíněné tlakové níže. Čím blíže jej dávají, tím více srážek předpovídají. Model Aladin na středu v období mezi 8:00 a 20:00 s každým novým výpočtem množství nového sněhu ubírá (vizte obrázek). Aktuálně předpovídá zejména od vyšších poloh východní poloviny území kolem 5 cm sněhu, v Jeseníkách i kolem 10 cm (z výpočtu v 6 UTC, ale v půlnočním kolem 10 cm i pro Beskydy). Model Aladin je z modelů co do množství nového sněhu nejoptimističtější (nebo nejpesimističtější?🤔), naopak model ICON předpovídá pro horské oblasti na východě maximálně 5 cm, globální modely nejvýše 10 cm nového sněhu za uvedené období. Zmíněná množství jsou mimo kritéria SIVS.

❓ Co tedy očekávat?

❄️ Během středečního rána a dopoledne se od jihu postupně rozprší v jihovýchodní polovině území, případně bude padat déšť se sněhem, v polohách nad 500 m, na východě Moravy a Slezska nad 1000 m i sníh. Postupně budou srážky i trvalejší a vydatnější a sněhové vločky se budou během dne stěhovat do poloh už od 600 m, při intenzivnějších srážkách přechodně i níže. Později odpoledne a večer budou od jihozápadu srážky slábnout. Podle aktuálních předpokladů to vypadá, že v polohách nad 700 m může v uvedeném období napadnout do 10 cm nového sněhu, který bude většinou odtávat. Mráz totiž čekáme přibližně od výšky nad 1000 m, v nížeji položených místech teploty zůstanou nad nulou a tak sníh bude mokrý a těžký a může lámat větve stromů, na horách může dojít ke zhoršení sjízdnosti vozovek. Situaci budeme dále upřesňovat.

Obr. Množství nového sněhu v cm ve středu 8:00 až 20:00


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty