mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.04.2024 14:43:00

Podnikatelská mise ze sektoru jaderné energetiky zamířila do továrny na jaderné palivo - Španělsko

22.04.2024 / 12:30 | Aktualizováno: 22.04.2024 / 14:43

V rámci projektu ekonomické diplomacie se zástupci českých firem z oblasti jaderné energetiky ve dnech 16. - 18. 4. 2024 zúčastnili třídenní podnikatelské mise do Španělska. Cílem akce bylo podpořit české exportéry a zprostředkovat jim nové obchodní kontakty se španělskými firmami pro projekty ve Španělsku. Mise se zúčastnili zástupci firem Škoda JS, NUVIA, StemCon a Centrum výzkumu Řež. Akci podpořil svou účastí ředitel Ladislav Havlíček, odpovědný za řízení odboru jaderné energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu.

První den programu se v sídle španělského Fóra pro jadernou energii (Foro nuclear) uskutečnilo podnikatelské fórum s prezentací odborníků a zástupců českých a španělských firem. Na španělské straně byli mezi účastníky pracovníci firem Amphos 21, Ensa, Enusa, Naturgy a další. Akci zahájili prezident Fóra pro jadernou energetiku Ignacio Araluce, velvyslanec ČR ve Španělsku Libor Sečka a ředitel kanceláře CzechTrade v Madridu Marek Zmrzlík.

V dopoledním semináři byly představeny strategie obou zemí v oblasti jaderné energetiky a následně české i španělské společnosti prezentovaly své produkty. Zazněla řada aktuálních témat, mimo jiné souvisejících se vznikem decentralizovaných úložišť jaderného odpadu s vysokou radiací, s údržbou a obnovou funkčních jaderných elektráren na španělském území do jejich uzavření, odstavení elektráren a sanací a dekontaminací prostor uzavřených jaderných elektráren. Po prezentaci jednotlivých firem byl představen evropský projekt jaderné fúze IFMIF-DONES, jehož hlavním místem realizace je provincie Granada.

Na závěr prvního dne proběhl B2B networking, který poskytl rámec pro více než 50 bilaterálních setkání, na kterých zúčastněné společnosti prezentovaly své schopnosti, služby a produkty s cílem hledat nové obchodní příležitosti a dohody o spolupráci.

V dalších dnech se uskutečnily návštěvy zařízení mimo Madrid, a to úložiště nízko a středně aktivního radioaktivního odpadu Enresa v El Cabril (v provincii Córdoba) a továrny na palivové články ENUSA v Juzbadu (nedaleko Salamanky).

Hlavním cílem návštěvy byla podpora aktivit a zájmů firem českého jaderného sektoru a posílení institucionální spolupráce mezi ČR a Španělskem. V rámci jednání se hovořilo o současné situaci v oblasti jaderné energetiky, a přestože strategie Česka a Španělska v této oblasti je naprosto odlišná, existuje řada možností pro firemní spolupráci.

Podnikatelská mise se uskutečnila v rámci projektu ekonomické diplomacie ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Spoluorganizátory akce byla kancelář Czech Trade v Madridu a španělské Fórum pro jadernou energii.

Podnikatelské fórum ve Foro Nuclear

Podnikatelské fórum ve Foro Nuclear

Úložiště v El Cabril

Úložiště v El Cabril

Úložiště v El Cabril

Úložiště v El Cabril


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688