Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.04.2024 15:48:15

Studené počasí nyní vyvrcholí. Předpověď ranních mrazů

Ve střední Evropě úřaduje studené proudění. Teplota je asi 6 °C pod dlouhodobým průměrem a na to skutečně nejsme zvyklí. Studené proudění nyní vyvrcholí. A to znamená bohužel i ranní mrazy. Mohou se objevit v neděli, v pondělí i úterý. Větší riziko mrazů bude v západní a severní polovině republiky. V úterý se pak mrazy rozšíří i jinam a budou nejhlubší! Relativně dobře by ze situace mohla vyjít jižní Morava.

Kolem středy je ve hře zásadní vliv tlakové níže a s ní spojené frontální vlny od jihu. Mohly by se objevit vydatné srážky. A to dokonce i sněhové. Tuto informaci ale ještě bude nutné upřesnit. Frontální vlny se rády posouvají třeba o 150 km jinam vůči původní předpovědi, a to může znamenat i odsun za naše hranice. Oteplení už se na modelech objevilo. Ale přijde až kolem soboty.


Předpověď počasí na další dny s důrazem na ranní situaci

V neděli bude oblačno až zataženo, jenže v noci a ráno i polojasno. Ojediněle, na horách místy sněhové přeháňky. pod 400 m n. m. i přeháňky smíšené nebo dešťové. Teploty 4 až 8 °C.

Ranní minima kolem -1 °C nejčastěji, zejména v západní a severní polovině republiky. U země a v údolích ještě chladněji. Na jihovýchodě kolem +2 °C.

V pondělí bude oblačno až zataženo, ojediněle sněhové přeháňky, přes den pod 500 m n. m. dešťové. Teploty 5 až 9 °C.

Ranní minima kolem -2 °C nejčastěji, zejména v západní, severní ale i jihozápadní části republiky. Na krajním západě a jihozápadě až -4 °C. U země a v údolích ještě chladněji. Na jihovýchodě kolem +2 °C.

V úterý bude převážně zataženo. Od jihu déšť, nad 800 m n. m., ráno i níže srážky sněhové. Teploty 6 až 10 °C.

Ranní minima kolem -3 °C nejčastěji, zejména v severní polovině republiky. Pozor, na severozápadě republiky až -5 °C. U země a v údolích ještě chladněji. Na jihovýchodě kolem +2 °C.

V úterý a středu mohou výrazně ovlivnit počasí vydatné srážky od jihu, a to i sněhové. V dalších dnech přineseme nové informace a aktualizace.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty