mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.04.2024 16:43:00

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil Argentinu

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil Argentinu

16.04.2024 / 16:23 | Aktualizováno: 16.04.2024 / 16:43

Navázat na úspěšnou spolupráci, představit nové možnosti obchodních a politických vztahů i povzbudit českou krajanskou komunitu v Jižní Americe. To byly hlavní motivy cesty ministra Jana Lipavského do Argentiny, kterou navštívil 10. až 12. dubna 2024. Návštěva Argentiny, do které přicestoval z Brazílie, mj. proběhla ve skvělém načasování, krátce po nástupu nové argentinské vlády, která nastartovala v zemi klíčové strukturální reformy směrem k oživení domácí ekonomiky a návratu Argentiny mezi tradiční a důvěryhodné demokratické spojence. Česká republika je aktivně u toho.

„Česko a Argentina sdílejí stejné demokratické principy a hodnoty, podobnou kulturu a evropský původ a těžíme z rozsáhlé obchodní a investiční spolupráce. Argentina je tradičním obchodním partnerem Česka v Latinské Americe. Prohlubování hospodářské spolupráce, investičních aktivit, cestovního ruchu a posilování kulturní, akademické a vědecké spolupráce je důležitější než kdy jindy,“ shrnul ministr Lipavský. Jednotlivé schůzky návštěvy se nesly právě v tomto duchu. Šlo o první návštěvu českého ministra zahraničních věcí v zemi po více než 13 letech, poté kdy Karel Schwarzenberg v roce 2011 doprovázel na státní návštěvě tehdejšího prezidenta Václava Klause. K samostatné návštěvě českého ministra zahraničí v Argentině nicméně došlo po více než 30 letech.

Ve dvou dnech se šéf české diplomacie sešel se zástupci několika argentinských ministerstev. Ve čtvrtek se po jednání s ministryní zahraničí Dianou Mondino ministr Lipavský setkal také s šéfem resortu obrany Luisem Petrim. S oběma hovořil nejen o společných hodnotách, ale i o konkrétních obchodních příležitostech. Druhý den návštěvy odstartoval návštěvou parlamentu Buenos Aires, kde byl Jan Lipavský jmenován čestným hostem města. Následovala návštěva předsedy zahraničního výboru Kongresu Argentiny Fernanda Iglesiase. Na závěr programu se pak ministr Lipavský sešel s argentinskou ministryní pro bezpečnost Patricií Bullrich. Program návštěvy doplnila též recepce ministra zahraničí na české ambasádě za účasti náměstka ministra zahraničí Argentiny, představitelů státních úřadů, diplomatického sboru, firem a dalších pozvaných hostů - celkem téměř 200 účastníků - a konečně setkání s krajany.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688