ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.04.2024 09:00:00

Prohlášení komisařky pro energetiku Kadri Simsonové o rekordních zásobách plynu po zimě v Evropě

Komisařka Simsonová o záznamech skladování plynu po zimě

Evropa začíná svou druhou zimou od nezákonné invaze Ruska na Ukrajinu. Navzdory mnoha obavám jsme se stali silnějšími než dříve, s větší energetickou bezpečností a solidaritou a čistší skladbou zdrojů energie.

Dne 31. března, kdy skončilo zimní otopné období, byly naše zásobníky plynu naplněny více než 58 %. Jedná se o nejvyšší rekordní úroveň v tomto ročním období.

Tyto vysoké úrovně skladování jsou výsledkem naší úspěšné diverzifikace dodávek energie, úsilí občanů a podniků o snížení poptávky po plynu a našich investic do energie z obnovitelných zdrojů, což jsou tři pilíře našeho plánu REPowerEU.

Vysoká úroveň skladování plynu v Evropě znamená, že trhy jsou stále stabilnější, ceny se opět blíží předválečné úrovni a Evropa může začít znovu naplňovat s důvěrou pro otopnou sezónu příští zimy.

I když můžeme být hrdí na to, jak EU dosud zvládla energetickou krizi, není zde prostor pro spokojenost. Musíme i nadále podporovat naše občany a průmysl a naše ukrajinské přátele. Vysokou prioritou zůstává zajištění energetické bezpečnosti a konkurenceschopnosti Evropy, snížení cen a pokrok v přechodu na čistou energii.

Pozadí

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu navrhla Evropská komise v březnu 2022 plán REPowerEU s cílem ukončit závislost Evropy na ruských fosilních palivech. Vedoucí představitelé EU se jednomyslně shodli na potřebě podrobného plánu, který Komise následně předložila v květnu 2022. V průběhu roku 2022 následovalo několik mimořádných legislativních opatření v oblasti energetiky, která byla provedena společně s našimi členskými státy, občany a průmyslem a spolehlivými mezinárodními partnery.

Podíl evropského dovozu plynu z Ruska klesl ze 45 % v roce 2021 na 24 % v roce 2022 a dále na 15 % v roce 2023. Tento sestupný trend musí pokračovat.

Evropané snížili svou poptávku po plynu téměř o 20 %, což nám za posledních 18 měsíců umožnilo ušetřit více než 107 miliard m3 plynu.

Zvýšený podíl obnovitelných zdrojů energie ve skladbě zdrojů energie nám v letech 2022 a 2023 umožnil nahradit ekvivalent 24 miliard m3 ruského plynu. A emise z odvětví energetiky klesly v roce 2023 o působivé 24 %, zatímco naše hospodářství rovněž nadále rostlo.

Více informací o plánu REPowerEU je k dispozici zde .

Mezi opatřeními navrženými Komisí byl cíl, aby členské státy do 1. listopadu každého roku naplnily zásobníky plynu na 90 %. Při zásobnících plynu v EU s více než 58 % plnými zásobníky 1st. v dubnu nyní vstupujeme do období vstřikování s nejvyšším zaznamenaným množstvím zásobníků (viz obrázek níže). Evropští provozovatelé rovněž skladovali 2 miliardy metrů krychlových plynu (v miliardách krychlových) v ukrajinských skladech, což Evropě poskytuje dodatečnou bezpečnost a podporuje naše partnery.  Tato vysoká úroveň skladování plynu staví EU na dobré cestě ke splnění 90 % cíle 1. listopadu 2024 ak tomu, aby vstoupila na zimu 2024/2025 dobře připravená. To rovněž zmírní tlak na ceny plynu během období plnění zásobníků.  

Obrázek: Inventura zásob plynu v EU

Zdroje: Komise (GŘ ENER a JRC) na základě údajů GIE AGSI

 

Dodávky plynu do EU prošly rychlým přizpůsobením od nezákonné invaze Ruska na Ukrajinu, jak je uvedeno v údajích o dovozu za období 20212023:

Podíl energie z obnovitelných zdrojů se během krize nadále zvyšoval v souladu s cíli plánu REPowerEU. Nová instalovaná kapacita obnovitelných zdrojů energie v letech 2022 a 2023 nahradila ekvivalent 24 miliard m3 ruského plynu evropskou elektřinou z obnovitelných zdrojů. Díky tomuto zvýšení podílu kapacity obnovitelných zdrojů energie a obnově jaderné a vodní výroby se emise CO2 v EU spojené s odvětvím energetiky v roce 2023 ve srovnání s rokem 2022 snížily o 24 % .

Na straně poptávky v souladu s koordinovaným snížením poptávky po plynu dohodnutým Radou v srpnu 2022 snížila EU mezi srpnem 2022 a lednem 2024 poptávku o 18 % ve srovnání s průměrem mezi dubnem 2017 a březnem 2022. To odpovídá úsporám plynu ve výši více než 65 miliard m3 jen v roce 2023 (a celkem 107 miliard m3 během osmnáctiměsíčního období). Dne 25. března 2024 Rada formálně přijala doporučení členským státům, aby pokračovaly ve snižování spotřeby plynu nejméně o 15 % do 31. března 2025. To by mělo být provedeno způsobem, který chrání průmysl EU, aby mohl těžit z nižších cen plynu a elektřiny k posílení evropské konkurenceschopnosti.

Poté, co v srpnu 2022 dosáhly vrcholu více než 300 EUR/MWh ve výšce ruského využívání dodávek energie jako zbraně, ceny plynu klesají na předválečné úrovně a od ledna 2024 jsou trvale nižší než 30 EUR/MWh.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688