Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.04.2024 18:56:13

Výhled počasí: Do neděle oteplování. Jenže pak velký propad teplot

Zatím je to sice ještě docela daleko, nicméně numerické modely už více dní za sebou očekávají velmi prudké ochlazení kolem pondělí. Teploty by se z více jak 20 °C propadly někam k 9 °C. Průměrně by teplota klesla asi o 12 °C. Co je však ještě horší, tak ochlazení by v novém týdnu doplnily i ranní mrazíky. Přitom je většina dřevin už rozkvetlých. Situaci budeme sledovat a přineseme nové aktualizace předpovědi. Nejchladněji by pak mělo být až kolem příštího pátku. Nejsou vyloučeny smíšené nebo sněhové srážky už od 600 m n. m.!

Nejdříve se bude do neděle oteplovat. Pouze středa byla takový jednorázový studený den a od čtvrtka se začalo znovu oteplovat. V pátek bude kolem 20 °C, v sobotu pak kolem 22 °C a v neděli dokonce kolem 23 °C, na jihovýchodě ještě víc. Studená fronta je očekávána na pondělí. A to včetně vydatných srážek, ojediněle také bouřek. Do té doby budou ve střední Evropě znovu padat teplotní rekordy. Věděli jste, že nedávno bylo ve výšce nad zemí (na hladině 1 500 m n. m.) asi o 17 °C víc, než by v tuhle roční dobu mělo být?


Předpověď počasí na další dny

V pátek bude polojasno až oblačno. Teploty 17 až 21 °C.

V sobotu bude polojasno, přechodně až oblačno. Teploty 19 až 23 °C.

V neděli bude převážně polojasno, od severozápadu přibývání oblačnosti a na severu místy déšť. Teploty 18 až 23 °C, na jihovýchodě až 26 °C.

Od pondělí bude zataženo až oblačno, postupně déšť či přeháňky, ojediněle bouřky. Od vyšších poloh postupně srážky i smíšené nebo sněhové. Teploty 13 až 18 °C, postupně 7 až 11 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty