chmi.cz (ČHMÚ)
11.04.2024 18:06:08

Příští týden nám ale příroda ukáže, že léto ještě zdaleka není

🤔Na letní, pro tuto dobu vysoce nadprůměrné teploty, se sice zvyká snadno, už příští týden nám ale příroda ukáže, že léto ještě zdaleka není.

👉Už řadu dní se modely shodují, že příští týden výrazně vybočí z řady uplynulých několika – víceméně letních týdnů. Z pondělí na úterý k nám totiž začne od severozápadu proudit chladný oceánský vzduch. Teploty budou přes den v nížinách maximálně kolem 10 °C a na horách se opět objeví sněžení. Dokonce není vyloučeno, že se se sněhovými vločkami během přeháněk setkáme i mimo horské polohy.

👀Scénář ochlazení se zdá být už víceméně jistý a poměrně dost pravděpodobné je i to, že s námi chladný vzduch minimálně po většinu příštího týdne zůstane. Otazník zůstává zejména nad tím, jak moc chladný vzduch bude do prostoru střední Evropy proudit.

🌼S ohledem na přírodu se bude také výrazně zvyšovat šance na mráz, který může mít velmi vážné důsledky pro kvetoucí stromy a rostliny. To bude ale záviset zejména na množství oblačnosti, což ještě v tuto chvíli není možné odhadnout. Pokud bude ale - zejména ve druhé polovině příštího týdne - tendence k vyjasněným nocím, zcela reálné jsou i teploty kolem -2 °C.

Více budeme vědět během víkendu.

Obrázek níže: Maximální denní teploty příští středu pohledem modelu ECMWF.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty