Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  09.04.2024 09:35:03

Ranní okénko - Nezaměstnanost katalyzátorem ekonomického dne

Již za několik okamžiků Ministerstvo práce a sociálních věcí vydá aktualizaci statistiky nezaměstnanosti v ČR o nová data za měsíc březen. Naše prognóza počítá s poklesem podílu nezaměstnaných na 3,8 %, což by představovalo mírné zlepšení oproti prvním dvěma měsícům tohoto roku, kdy nezaměstnanost dosahovala 4 %. Ani na začátku roku i přes nedobrou kondici české ekonomiky nezaměstnanost neroste. Trh práce tak zůstává i nadále napjatý, což může v dlouhodobém horizontu nejen brzdit českou ekonomiku, ale také vytvářet proinflační riziko.

Pohled zpět:

Včera vydal Český statistický úřad únorový výsledek průmyslu. Odhady analytiků se značně rozcházely, kdy někteří analytici predikovali pokles a někteří silný růst. Naše prognóza počítala s vyšším růstem (3,5 %) převážně díky silným tendencím v automobilovém průmyslu. I přes výrazný podíl automotive na celkové výrobě však průmysl posílil o něco méně, a sice o 1,5 % meziročně (bez očištění). Růst ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků byl vyvážen poklesem těžby a dobývání, pokračoval i dlouhodobý trend snižování poptávky po základních kovech, kam se propisují zejména změny ve strojírenství a ve stavebnictví. Naopak posílena byla poptávka po výrobě elektroniky, papíru a oděvů. Ze souhrnných čísel z odvětví se tak zdá, že se české výrobě pomalu daří odrážet ode dna, pro letošní rok očekáváme v průmyslu mírný růst.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5045

Český zahraniční obchod skončil v únoru vysoko nad naší i tržní prognózou, když bilance dosáhla pozitivní hodnoty 34,6 mld. . Z nižšího výsledku za měsíc leden je patrné, že zřejmě došlo ke zpoždění v odbavení objednávek, což v únoru přispělo k meziročnímu zvýšení zahraničního obchodu téměř o 20 %. Podobně jako u průmyslu i zde byl kladný výsledek tažen především automobilovým sektorem, následoval obchod s elektrickými zařízeními. Jinak optimistickému výhledu ubíral vývoj cen ropy, kde docházelo k postupnému podražování. V souvislosti se stupňujícím se napětím na Blízkém východě očekáváme možnost pokračujícího růstu cen, jakož i negativního vlivu na kurz koruny vůči dolaru, což by mohlo způsobovat tlak na další zdražování dovozu této komodity.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5044

Data o průmyslové výrobě byla vydána také za německou ekonomiku, kde došlo naopak k vyššímu nárůstu oproti očekávání. Analytické odhady počítaly s růstem o 0,5 %, nakonec si však průmysl v Německu polepšil o očištěných 2,1 % meziměsíčně. Hodnota za předchozí měsíc byla revidována směrem nahoru z 1,0 % na 1,3 %.

Na amerických finančních trzích se včera obchodovalo bez výraznějších výkyvů. Po turbulentním závěru minulého týdne v pondělí již převládal boční trend a akciový index S&P 500 odepsal pouze -1,95 bodů (-0,037 %). Týdenní změna je také minimální, rozdíl oproti minulému úterý je pouze -0,04 %. Dolar vůči euru byl rovněž mírně slabší. Evropské trhy na tom dopadly naopak o něco lépe, německý index DAX porostl o 0,79 %, zatímco pražská burza (PX) zaznamenala růst o 0,53 %. Koruna vůči euru pak drobně oslabila, kurz se však pohybuje jen mírně nad hranicí 25,34 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

08.03.2024Ranní okénko - V Česku i USA dnes vyjdou data o nezaměstnanosti Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
10.01.2024Ranní okénko - Nezaměstnanost v eurozóně poklesla na rekordní minimum Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.09.2023Ranní okénko - Konec týdne přinese informaci o nezaměstnanosti v Česku Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688