chmi.cz (ČHMÚ)
05.04.2024 06:46:00

Teplo o Velikonocích, velmi teplo po Velikonocích

🌤Teplo o Velikonocích, velmi teplo po Velikonocích

➡️Dočkáme se v krátkém sledu další rekordně teplé epizody?

Během víkendu k nám začne zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Ten bude vrcholit v období neděle 7. 4 až úterý 9. 4., kdy se budou průměrné teploty pohybovat kolem 17 °C, což je přes 10 °C nad dlouhodobým průměrem.

🌡Maximální teploty budou ve stejné době vystupovat na 22 až 28 °C, při příhodných podmínkách nelze v nějakém dni vyloučit ani výjimečné překonání 30 °C.

🏆Po celé uvedené období tak budou pravděpodobně s velkou četností překonávány teplotní rekordy na stanicích pro dané dny, které se právě pohybují nejčastěji mezi 24 až 28 °C. Současně není vyloučena možnost překonání 1. tropického dne v roce, který byl 📌historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo naměřeno rovných 30,0 °C. V tomto případě by byl v kalendáři překonán tento extrém téměř o 10 dní dříve.

➡️O tom, v jaké míře se budou přepisovat historické tabulky se rozhodne až v následujících dnech, které opět stejně jako o Velikonocích provází nejistota, s ohledem na opakovanou zvýšenou přítomnost a koncentraci saharských prachových částic v atmosféře. O množství těchto částic v atmosféře a zejména o tom jestli se opět dostanou v tak velké koncentraci k zemi rozhodnou konkrétní meteorologické podmínky a proto situaci budeme kontinuálně sledovat a upřesňovat.

👉Obr. Modelová předpověď maximálních teplot v období 6. – 9. 4 (ECMWF - Reading). Reálné hodnoty budou pravděpodobně v průměru o 1 až 2 °C vyšší. Podrobněji v textové předpovědi na www.chmi.cz


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty