Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2024 17:16:00

U zisků jde spíše o to, co bude v roce 2025 a po něm. Názory se mohou dost různit

Řada investičních diskusí se stále točí kolem toho, jak se letos budou vyvíjet sazby americké centrální banky. Sazby mají přitom ve srovnání se ziskovostí obchodovaných firem mnohem nižší a méně přímý vliv na hodnotu akcií. Ziskovosti taková pozornost ale přesto věnována není, dnes to trochu napravíme.

Následující graf ukazuje vývoj zisků obchodovaných společností v posledních dvou letech, zeleně je v této části vyznačen konsenzus na začátku každé výsledkové sezóny. Docela blízko byl realitě v druhé polovině roku 2022, jinak jsou ale rozdíly znatelné. A to systematicky směrem dolů – konsenzus měl znatelnou tendenci skutečný vývoj podstřelovat. Druhá část grafu ukazuje opět konsenzus, tentokrát pro letošní a budoucí rok, spolu s ním jsou červenými body vyznačeny predikce Goldman Sachs:

sous1
Zdroj: X

V GS čekají letos silnější ekonomický růst, než o čem hovoří pomyslný makroekonomický konsenzus, u očekávaných zisků je ale tomu ale jinak: GS hovoří letos o cca 8 %, zatímco konsenzus o 9 %. A příští rok se nůžky rozevírají znatelně – konsenzus je na 13 %, zatímco GS jde meziročně dolů. Z hlediska hodnoty akcií je přitom vývoj v následujících pár čtvrtletích relativně nedůležitý ve srovnání s tím, kam by se mohl ubírat dlouhodobý trend. Tedy pomyslný ziskový potenciál obchodovaných firem a ne aktuální stav notně ovlivněný cyklem.

Z tohoto pohledu je tedy v grafu nejdůležitější to, co se děje právě na jeho konci. Tedy v místě, kdy se GS znatelně liší od konsenzu. Jakýmsi výchozím bodem pro nějakou perspektivu nám tu přitom může být nominální potenciál celé ekonomiky. Pokud by rovnovážně v reálném vyjádření rostla kolem 2 % a inflace byla kolem 2 %, máme nominální růst na 4 %. Pokud by se reálný potenciál díky novým technologiím zvedl třeba o 0,5 procentního bodu a inflace se držela kolem 2,5 %, jsme na 5 % nominálním růstu.

Na to můžeme namítnout, že zisky a zejména ty obchodovaných firem rostou výrazně rychleji, než celá ekonomika a to kvůli řadě příčin. Nicméně hodně dlouhodobá historie zisků obchodovaných firem ukazuje na cca 6 – 7 % dlouhodobý růst. Nejde tedy o nějaké mnoho násobky onoho případného potenciálu. Ve srovnání s těmito čísly je pak konsenzus v roce 2025 na dvoj až trojnásobku, GS je mnohem umírněnější.

Ani jedna predikce v roce 2025 nemusí ukazovat, co si konsenzus a GS myslí o udržitelném/trendovém růstu zisků. Ale ona mezera je přece jen zajímavá. A neměla by se projevovat jen tím, na jaké zisky jsou „nasazeny“ valuační násobky, ale i na výši valuačních násobků samotných. Ta je totiž dána poměrem požadované návratnosti a očekávaného dlouhodobého růstu. Dnešní valuační násobky jsou přitom hodně vysoko a jak ukazuje druhý dnešní graf, určitě to není tím, že by bezriziková (reálná) složka požadované návratnosti byla historicky nízko:

sous2
Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688