chmi.cz (ČHMÚ)
30.03.2024 12:29:00

Jak jsme dopředu avizovali, přes naše území přechází poměrně výrazné množství saharského prachu

Jak jsme dopředu avizovali, přes naše území přechází poměrně výrazné množství saharského prachu. Pokud máte například zajímavé fotky, budeme rádi pokud nám je vložíte do komentářů.

V dnešních nočních a brzkých ranních hodinách došlo i k výraznému nárůstu koncentrací prachových částic PM10, a to zejména v Jihočeském kraji, který souvisí právě s dálkovým transportem částic na naše území z Afriky. Na některých stanicích byly hodinové průměrné koncentrace PM10 i vyšší než 100 µg/m3. V Jihočeském kraji byla i překročena prahová hodnota pro vyhlášení smogové situace. Ta však nakonec vyhlášena nebyla - kritéria vyhlášení smogové situace jsou dána jak naměřenými koncentracemi, tak také výhledem na další vývoj. Protože jsme očekávali pokles koncentracích v následujících hodinách v tomto kraji - který se potvrdil - smogová situace vyhlášena nebyla. Koncentrace částic PM10 se v tuto chvíli zvyšují i na některých dalších místech.

I v dalších hodinách či dokonce dnech není vyloučené, že budou koncentrace PM10 na některých stanicích výrazněji stoupat právě vlivem tohoto zdroje. Skupinám osob, které jsou náchylnější ke znečištěnému ovzduší (děti, starší osoby, osoby s chronickými potížemi s dýchací a/nebo kardiovaskulární soustavy, těhotné či akutně nemocní), doporučujeme sledovat v příštích hodinách aktuální úroveň znečištění na našich stránkách a v případě vyšších hodnot přijmout příslušná opatření a doporučení, definovaná pro smogové situace. To zahrnuje například vyhnutí se výraznější fyzické aktivitě ve venkovním prostředí.

Přiložená mapa ukazuje koncentrace částic PM10 na našem území pro 10. - 11. hodinu. Graf pak ukazuje průměrné hodinové koncentrace částic PM10 na stanici Hojná Voda (okr. České Budějovice), kde se nárůst koncentrací projevil velmi výrazně.

Situaci nadále sledujeme.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty