Inzerce (Inzerce)
Investice  |  02.04.2024 14:10:12REKLAMA

Cena kakaa roste rychleji než Bitcoin. Jak je to možné?

Kakao PR článek XTB

Cena kakaa (COCOA) v podstatě od konce loňského roku prudce roste. Jen za první tři měsíce letošního roku si kakao připsalo již více než 143 % (zelená barva) a ve svém zhodnocení výrazně předstihuje i Bitcoin, který za stejné období vzrostl o zhruba 60 %. Co však stojí za tímto prudkým růstem, který vyhnal cenu hlavní výrobní složky čokolády na více než 10 000 USD za tunu?

Zdroj: Bloomberg

Kakao se vyrábí z plodů kakaovníku. Pěstuje se především v Africe, konkrétně v několika zemích, jako je Pobřeží slonoviny, Ghana a Kamerun. Na tyto země připadají zhruba dvě třetiny až tři čtvrtiny produkce kakaa, zbytek se produkuje v Jižní Americe, Asii a Oceánii.

Kakaovník potřebuje pro svůj růst specifické podmínky, které mu může poskytnout jen málo zemí. Loňský rok byl však v mnoha zemích, kde se kakao pěstuje, nadprůměrně deštivý, což ztěžovalo přepravu úrody a například sušení bobů. Dalším problémem bylo, že deštivé počasí vedlo k vyšší míře šíření chorob a v některých případech i ke zničení celých kakaovníků. V poslední době se k problémům přidalo ještě větrné počasí, které stromům rovněž způsobilo problémy. Všechny tyto faktory způsobily, že v případě největšího producenta, Pobřeží slonoviny, klesla produkce přibližně o třetinu. Za celý rok se očekává pokles světové produkce o 11 %, což výrazně zvyšuje ceny, neboť poptávka mírně roste a v posledních letech byla vyšší než objem produkce, takže výrobci museli spotřebovat své předchozí nahromaděné zásoby. V Africe je prodejní cena také částečně stanovena a regulována vládou, což ještě více ztěžuje situaci na trhu a vytváří prostor pro korupci a černý trh.

Tyto události ovlivňují mnoho trhů v moderním finančním světě. Kromě ceny samotného kakaa můžeme zmínit například akcie potravinářských společností Nestlé, Hershey a Mondelez. Přestože někteří výrobci cukrovinek uzavřeli smlouvy na dodávky za předem dohodnuté ceny, pokud by ceny zůstaly na podobné úrovni, je téměř jisté, že bychom se dočkali výrazného zvýšení ceny čokolády, která v posledních měsících nepřetržitě roste. Výrobci však již nyní hledají alternativu, aby nemuseli vyšší ceny přenášet na zákazníky. Mezi ně patří náplně z jiných surovin, jako je karamelová, vanilková nebo citronová náplň. Mnoho společností se také snaží více propagovat jiné druhy výrobků, jako jsou gumoví medvídci nebo bonbony. Je tedy možné, že trh nakonec bude kvůli vysokým cenám sám regulovat ceny, jak to má tendenci dělat při extrémním růstu. Nicméně právě cena kakaa je nejzřetelnějším znakem tohoto obrovského pohybu.

Zdroj: xStation

Pokud chcete těchto cenových pohybů využít i Vy, CFD na tento trh najdete v XTB pod tickerem COCOA. Jedná se o finanční nástroj s pákovým efektem 1:10, který lze nakoupit a spekulovat tak na další růst ceny, nebo shortovat, pokud očekáváte pokles cen. V platformě také najdete i výše zmíněné akciové tituly spojené s produkcí kakaa.

Více informací naleznete na: https://www.xtb.com/cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688