Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
31.03.2024 23:03:42, aktualizováno 23:03:45

Počasí: Teplo ukončí v pondělí studená fronta. Objeví se i bouřky, zejména na východě a severovýchodě. Ojediněle mohou být i silnější

Situace:

Příliv teplého vzduchu ukončí přechod zvlněné studené fronty. Ta bude během pondělka přecházet přes naše území. Během dne většinou oblačno až zataženo, odpoledne s přeháňkami, ojediněle bouřkami. Nejvyšší teploty kolem 19 °C, na východě území až 24 °C. Na horách 15 °C. Během dne bude foukat čerstvý jihozápadní vítr (do 40 km/h). Nárazy ojediněle kolem 60 km/h, v bouřkách může zesilovat i na 70 km/h.

Podmínky:

Vzhledem k přítomnosti saharského písku je otázka, jaké budou reálné hodnoty instability prostředí. Modely nabízí rozmezí 200-500 j/kg. Co je ale mnohem podstatnější je dynamická podpora, která podle některých výstupů (ECMWF) může být poměrně silná. Odpoledne a k večeru stoupající střih větru 0-6 km na 20-23 m/s. Nízkohladinový (0-1 km) na 13-14 m/s. Přítomna bude i takzvaná helicita (SRH3), a to v rozsahu 200-260 m2/s2. Model ICON EU nebo ICON D2 nevidí situaci tak dramaticky, ale i tak značí kombinaci nižší lability prostředí v kombinaci se silnou dynamickou podporou. Na Moravě bude během odpoledne vát jižní vítr, který bude podporovat příliv vlhkého a teplejšího vzduchu do vzniklých bouřek a přeháněk. Tyto podmínky jsou velmi vhodné i pro rozvoj bouřek supercelárního typu, tedy vykazujících rotaci.

Průběh:

Fronta nás začne ovlivňovat během odpoledne. První přeháňky a bouřky se objeví s nejvyšší pravděpodobností v pásu táhnoucím se přes Vysočinu a východního okraje Jihočeského kraje, odkud budou dále postupovat k východu až severovýchodu. Většina modelů se již několik dní shoduje na regionu východních Čech a oblasti Jeseníků. Co se týče zbytku Moravy, tam je bouřková iniciace už spornější. Některé modely na Moravu vykreslují srážky až později večer a bez bleskové aktivity. Nicméně modely jako ECMWF či ICON D2 a další si trvají na svém a značí bouřkovou aktivitu ve střední a jihovýchodní Moravě. K určení, která varianta vyšla, můžeme použít sledování radaru. Pokud se odpoledne začnou tvořit bouřky jižněji na Vysočině, pak je pravděpodobnost pro Moravu vyšší. Pokud začne aktivita spíše v severovýchodních Čechách, pak bouřky na Moravě očekávejme v menší míře, a to později večer nebo vůbec. Během první poloviny noci bude pásmo srážek přecházet ve vytrvalejší déšť, který bude ve východní polovině ČR pokračovat až do úterního rána.

Projevy a možné supercely:

Vzhledem k hodnotám, které již několik dní modely naznačují, je pravděpodobné, že výraznější bouřkové cíle budou mít i supercelární povahu. V čase 14:00-18:00 některé modely naznačují i výrazné hodnoty SRH (helicity) 0-1 km v hodnotách přesahujících i 150-200 m2/s2 a nízkohladinový střih 0-1 km do 14 m/s. Takové hodnoty už mohou favorizovat nebezpečné větrné jevy, mezi které řadíme i tornádo.

Bohužel není ani v dnešní době možné takto lokální jev určit přesně. K tomuto účelu slouží spíše tzv. nowcasting, kde se sleduje (na radaru) nebezpečné jádro a zaznamenají se procesy, které mohou vést k tornadogenezi. Velmi často tomu předchází například slučování dvou výraznějších jader. Netvrdím, že zítra "udeří tornáda". Jen říkám, že na základě hodnot, které modely nabízejí, se jedná o hodnoty, které pokud se reálně vyskytnou nad naším územím, budou zvyšovat pravděpodobnost všech nebezpečných doprovodných jevů, které známe ve spojitosti se supercelami. Mezi ně samozřejmě patří i tornádo.

To vše si ověříme až zítra pomocí sondážních měření, která se vypouštějí každý den v Praze a Prostějově. Jak jsem psal výše, tak to pro jistotu zopakuji znovu: Svou roli v genezi pondělních bouřek bude hrát i přítomný saharský písek, který může mít výrazný vliv na reálné hodnoty lability prostředí. To může vést k tomu, že hodnoty CAPE budou nakonec výrazně nižší a tím pádem se bouřky objeví v mnohem menší míře. Ale kvůli predikovaným hodnotám (výrazné dynamické podpoře) považuji za nutné zmínit i tato okrajová rizika. Mezi ty pravděpodobnější doprovodné jevy patří samozřejmě silnější nárazovitý vítr a možnost krupobití s velikostí +/- 3 cm.

Podmínky pro pozorovatele

Vzhledem k hodnotám, které se predikují, je vhodné pondělní bouřky sledovat. V případě supercel se zaměřujeme na jejich jihozápadní a jižní cíp, kde hledáme sníženinu, tzv. wall cloud. Při pozorování bouřek vždy dbáme na svou bezpečnost, a to zejména v případech, kdy není vyloučen výskyt supercel. Ty mohou být doprovázené i silnějším krupobitím, což je věc, kterou rozhodně nechcete řešit v terénu na kole či pěšky. Všem pozorovatelům přeji úspěšný lov ať už budou lovit "z oken" a nebo přímo v terénu. Jsme národem lovců a pozorovatelů bouřek, takže se o případné záběry nemusím bát :)


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty