chmi.cz (ČHMÚ)
26.03.2024 15:10:00

Silný vítr se projevuje zejména popadanými stromy, ke kterým jsou zaznamenávány desítky výjezdů hasičů, hlavně v kraji Jihomoravském, Zlínském, Pardubickém a v kraji Vysočina

💨 Mezi tlakovou níží nad západní Evropou a tlakovými útvary na východě Evropy se nachází oblast zesíleného tlakového gradientu právě nad východní částí naší republiky. Výsledné jižní proudění, navíc umocněné obtékáním Alp, se na našem území projevuje silným větrem s nárazy kolem 70 km/h, ve vyšších polohách i více.

Pořádně foukat začalo již v dopoledních hodinách, čerstvý vítr dosahoval v nárazech přes 60 km/h hlavně na kopcích a na horách. 🌬🌬 V průběhu odpoledne vítr ale výrazně zesílil na území celé Moravy a ve východních Čechách i v průměru. Některé desetiminutové hodnoty dosahují i v nížinách až 15 m/s (55 km/h). Nejvyšší hodnoty nárazů zatím (do 14:30 SEČ) dosáhly v nížinách stanice Kuchařovice 22,7 m/s (cca 82 km/h), na Vysočině Přibyslav 21,8 m/s (78,5 km/h). Ve vyšších polohách Svratouch na Vysočině 26,2 m/s (cca 94 km/h) a stanice Sněžka, kde se proudění blíží rychlostem proudění volné atmosféry v odpovídající výšce, zatím změřila náraz větru 33,5 m/s (120,5 km/h).

🚒 Silný vítr se projevuje zejména popadanými stromy, ke kterým jsou zaznamenávány desítky výjezdů hasičů, hlavně v kraji Jihomoravském, Zlínském, Pardubickém a v kraji Vysočina. Vítr bude v noci částečně slábnout zejména v nížinách, zítra se ale situace bude opakovat s podobnou intenzitou.

Na obrázcích jsou odhadované nárazy větru z modelu Aladin dnes a zítra.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty