Obliba domácí přípravy potravin roste i po odeznění pandemie. Češi stále více nakupují domácí pekárny nebo jogurtovače

Redakce, 5.3.2024

V důsledku koronavirové pandemie a následného strmého růstu cen potravin Češi stále častěji volí domácí přípravu jídla. Podle dat maloobchodního prodejce DATART došlo v loňském roce k nárůstu prodejů přístrojů na domácí výrobu potravin o 5 %. Zájmu se těší zejména domácí pekárny, jogurtovače či příslušenství pro výrobu těstovin.

Na rozpočty českých domácností v posledních letech těžce dopadlo hned několik krizí v čele se všudypřítomnou inflací. Obzvlášť znatelný byl v peněženkách nárůst cen potravin. Velká část Čechů si proto s cílem ušetřit začala častěji připravovat jídlo doma. Tento trend potvrzují data maloobchodního prodejce elektroniky DATART, která ukazují, že mezi Čechy v posledních letech vzrostl zájem o přístroje na domácí výrobu potravin. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší zejména domácí pekárny, výrobníky jogurtu či příslušenství pro výrobu domácích těstovin. O něco menší zájem je například o zmrzlinovače.

„V posledním roce vzrostly prodeje přístrojů na domácí výrobu potravin zhruba o 5 %, což se na první pohled nemusí zdát jako hodně. Je však třeba brát v potaz, že jde o srovnání s extrémně vysokými hodnotami, kterých prodeje dosahovaly během koronavirové pandemie. Třeba u domácích pekáren došlo v tomto období až k 300% nárůstu prodejů. I když u nich tedy dnes pozorujeme spíše mírný růst, stále platí, že od příchodu pandemie se prodeje v tomto segmentu drží na bezprecedentní výši,“ vysvětluje Tomáš Zezula, manažer produktového marketingu obchodu SDA. Vůbec nejoblíbenější jsou podle něj mezi zákazníky ze středních a vyšších věkových skupin, kteří svůj čas přípravě kvalitního domácího jídla rádi věnují.

Vaření doma je trendy a bez kompromisů v kvalitě

Ačkoliv je domácí vaření poměrně spolehlivý způsob, jak ušetřit, nižší náklady nejsou jediným důvodem, proč rostoucí počet Čechů preferuje domácí přípravu potravin. Pro stále větší část z nich je totiž důležitá i kvalita a čerstvost. To jsou podmínky, které doma připravené jídlo bezezbytku splňuje. Zvláště v případě, že je k jeho zhotovení použito kvalitních surovin od místních producentů.

Neméně důležitým faktorem ovlivňujícím chuť Čechů připravovat si jídlo svépomocí je i všeobecně rostoucí zájem o udržitelné stravování a omezení množství produkovaného odpadu a použitých obalových materiálů. Lidé se snaží minimalizovat svůj ekologický otisk tím, že preferují právě lokální a sezónní produkty, omezují plýtvání jídlem a vyhledávají alternativní a rychlé metody vaření, které jim mnohdy usnadňují chytré domácí spotřebiče. Častou inspirací jsou online platformy nabízející tisíce receptů.

„Stále více lidí chce mít plnou kontrolu nad svým jídlem. Obzvlášť důležité je to například pro rostoucí množství lidí se speciálními stravovacími potřebami a dietami. Domácí příprava jídla od úplných základů jim to umožnuje. Nemusí se navíc bát, že by se v takto připraveném jídlu objevovaly nežádoucí látky jako například různé konzervanty nebo barviva,“ vysvětluje Tomáš Zezula. „Domácí vaření samozřejmě vyžaduje vlastní čas pro přípravu, ale to lidem evidentně nevadí s ohledem na benefity, které to přináší. Pokud navíc využijí chytré kuchyňské pomocníky, mají v dnešním moderním světě možnost zvládnout rychle a pohodlně připravit kvalitní jídlo, které skvěle chutná a je zároveň za přijatelnou cenu. Naše prodeje ukazují, že to za to lidem stojí,“ uzavírá.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky