Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
03.03.2024 16:44:00

Počasí: „Jaro“ pokračuje. V novém týdnu se slabě ochladí

Podle předpovědních modelů nás v novém týdnu nečeká žádný pozdní vpád zimy. Bude pokračovat ryze „jarní“ počasí. Přechodně se mírně ochladí, na hory se vrátí sněhové srážky. Mimo hory však bude pokračovat předjaří. Místy se objeví přeháňky. Přibližně kolem pátku se dostaví poměrně chladná rána, budou i mrazivá. V novém týdnu bude převážně slabý vítr.

Jelikož už asi nelze čekat sněhovou nadílku mimo hory a vrchoviny, mrkněme krátce, jak je na tom podzemní voda po zimě. Díky vydatným srážkám je prakticky všude zásoba vody nadprůměrná. Jediné místo, kde je voda jen na průměrných hodnotách, je pomezí jižních Čech a jižní Moravy (přibližně celé povodí Dyje).


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude zpočátku místy mlhy nebo nízká oblačnost, zejména v Čechách a na západě Moravy. Jinak většinou polojasno, ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Teploty 12 až 16 °C, kde se neprojasní, tak jen 10 °C.

V úterý bude převážně oblačno, přeháňky, na severu postupně nad 800 m n. m. smíšené i sněhové. Teploty 6 až 10 °C, na jihovýchodě až 13 °C.

Ve středu bude většinou oblačno a ojediněle přeháňky, nad 800 m n. m. smíšené či sněhové. Teploty 7 až 11 °C.

Od čtvrtka bude skoro jasno polojasno, ojediněle mlhy. Jen ojediněle přeháňky, od 800 m n. m. smíšené nebo sněhové. Až později během víkendu přibývání oblačnosti a srážek. Teploty 6 až 12 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty