ppas.cz (Pražská plynárenská)
Investice  |  27.02.2024 16:04:00

Jak se vyznat v měrných jednotkách (MWh, kWh)

 
počítadlo na metry krychlové

Spotřeba energií je běžnou součástí každodenního života, ať už jde o vytápění, osvětlení, vaření či používání nejrůznějších spotřebičů. Při měření spotřeby, na faktuře od dodavatele nebo během pročítání ceníků dodavatelů se setkáváme s měrnými jednotkami, jako jsou MWh, kWh a m3. Podíváme se na to, co tyto jednotky znamenají a jak provádět jednoduchý převod.

Co znamená MWh

MWh je zkratka pro megawatthodinu, což je větší jednotka než kWh (kilowatthodina). MWh se často používá při měření velké spotřeby energie v průmyslových zařízení nebo při výrobě elektřiny. V domácnostech se s touto jednotkou setkáte při výpočtu celkové roční spotřeby, kdy je jednodušší uvádět několik tisíc kWh v MWh. 1 MWh se totiž rovná 1 000 kWh.

Pro představu, klasická domácnost ročně spotřebuje asi 3 500 kWh elektrické energie, což je 3,5 MWh.

Co znamená kWh

Kilowatthodina je měrná jednotka, která se běžně používá v domácnostech k měření spotřeby energie domácích spotřebičů. K výpočtu jejich příkonu se pak často používá také jednotka - W (watt). 100 wattů za hodinu je 0,1 kWh.

Průměrný příkon domácích spotřebičů ve wattech:

Spotřebič a jiná zařízení Spotřeba
LED žárovka 8 Wh
Televize 100–344 Wh
Notebook 20–200 Wh
Žehlička 1 000 Wh
Pračka 425 Wh

Zdroj: vlastní výpočty

Co to je kWp?

V případě, že uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny, setkáte se s jednotkou kWp, která udává výkon fotovoltaického panelu (nebo celé elektrárny) za standardních testovacích podmínek. V českých podmínkách lze běžně počítat s tím, že 1kWp fotovoltaické elektrárny vyrobí přibližně 1 MWh elektřiny ročně. Podmínkou je, že panely nebudou stíněné, budou v ideálním sklonu 35 ° a natočené na jih.

Cena plynu za m3

V různých srovnávačích či odborných článcích se můžete setkat s cenou plynu za m3 (metr krychlový). Pokud potřebujete převést m3 na kWh, pak je nutné vědět, že 1 m3 je 10,62kWh.

Převod m3 zemního plynu na kWh:

Jednotka Název jednotky Přibližný převod
kWh kilowatthodina 1 kWh = 0,094
m3 metr krychlový 1m3 = 10,62 kWh

Cena energie

K čemu vlastně znalost převodů těchto jednotek je? Jednoduše k tomu, abyste si dokázali spočítat spotřebu vaší domácnosti. Získáte tak větší přehled, ale také budete mít jistotu, že vám dodavatel energie vyfakturoval správně.

Znalost cen energií je zejména v současné době velmi důležitá, jelikož ceny energie prudce vzrostly tvoří podstatnější část rodinných výdajů. Domácnostem se tak vyplatí sledovat nejen svou vlastní spotřebu, ale zajímat se i o nabízené ceny energie u dodavatelů.

Cena plynu a elektřiny za kWh a MWh

Cena elektřiny a plynu se skládá z několika složek, které pak mají vliv na celkovou cenu. Domácnosti mohou ovlivnit jen obchodní složku elektřiny (jindy označovanou také jako silovou cenu elektřiny), a to výběrem dodavatele energií. Další složka je regulovaná a je každoročně určena Energetickým regulačním úřadem.

Některé části regulované složky jsou dané na základě distribuční oblasti. Teoreticky tedy lze na regulovaných složkách ušetřit pouze přestěhováním se. Celková cena je ovlivněna také distribuční sazbou. V případě dvoutarifních sazeb lze výrazně ušetřit, především na ceně za distribuci, a to u nízkého, ale u některých distribučních sazeb (například d57pro tepelná čerpadla) také u vysokého tarifu.


Co znamená MWh a jak se liší od kWh?

MWh neboli megawatthodina se používá pro měření velké spotřeby energie, například v průmyslu, nebo pro výpočet roční spotřeby v domácnostech, kde 1 MWh odpovídá 1 000 kWh.

Jak se používá jednotka kWh v domácnostech?

kWh, kilowatthodina, je běžná jednotka pro měření spotřeby energie v domácnostech. Například, průměrný příkon domácích spotřebičů je měřen ve wattech a přepočítává se na kWh (100 wattů = 0,1 kWh).

Co je to kWp a jak se vztahuje k fotovoltaickým panelům?

kWp, kilowatt peak, označuje maximální výkon fotovoltaického panelu za standardních testovacích podmínek. V českém prostředí se odhaduje, že 1 kWp instalované fotovoltaické elektrárny při dodržení správných podmínek, orientace a parametrů vyrobí přibližně 1 MWh elektřiny ročně.

Jak se převádí m3 plynu na kWh?

Při převodu m3 (metrů krychlových) zemního plynu na kWh se používá přibližné hodnoty 1 m3 = 10,62 kWh. Tento převod je důležitý pro srovnání spotřeby a cen energií.

Proč je důležité znát převody jednotek energie?

Znalost převodů jednotek energie, jako jsou MWh, kWh a m3, je klíčová pro správné pochopení a srovnání spotřeby energie v domácnosti, což umožňuje lepší kontrolu nad výdaji za energie a ověření správnosti fakturace od dodavatelů energie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688