Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.02.2024 18:31:35

Počasí: Zima nadále bez šance. Bude kolem 10 °C

Nadále nic nenaznačuje tomu, že by se měla vrátit do střední Evropy zima. Proudění je teplé a vlhké. V severní polovině republiky spadlo hodně srážek, na jihu naopak málo. Teploty jsou kolem 10 °C v odpoledních hodinách a tak to i zůstane v dalších dnech. Přírodní sníh už není prakticky nikde pod 1 000 m n. m. Lyžařská střediska bojují s nekvalitním umělým sněhem, protože teploty jsou nadnulové i tam. Momentálně se nečeká ani další epizoda vichřice, přestože ty jsou pro teplé zimy typické.

Přijde ještě zima? Je to těžká otázka. Nic nenasvědčuje tomu, že by se zima měla ve střední Evropě ještě usadit. O to zrádnější budou až do dubna náhlé studené vpády, které by přinesly zejména ranní mrazy. Jelikož je vegetace už skoro nastartována na jaro, riziko škod třeba na ovocných stromech bude letos vysoké. Na rekordně teplou zimu má zásadní vliv příliš teplý Atlantský oceán. V dalším období se místy objeví přeháňky a vlivem vlhkého vzduchu také mlhy a nízká oblačnost.


Předpověď počasí na další dny

V pátek bude oblačno až polojasno, zpočátku místy mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne od západu až zataženo a později večer na západu ojediněle přeháňky. Na východě i jasno. Teploty podle oblačnosti 8 až 14 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo. Od severozápadu občas déšť nebo přeháňky. Teploty 8 až 12 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, nad 900 m n. m. sněhové. Teploty 7 až 11 °C.

Od pondělí bude zataženo až oblačno, od západu občas déšť nebo přeháňky. V dalších dnech pak kolísavé počasí. Teploty 5 až 9 C, postupně 6 až 11 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty