chmi.cz (ČHMÚ)
14.02.2024 15:58:00

Krásná ukázka vlnové oblačnosti, a to nad masivem rakouského Dachsteinu

👀Dnes, ve středu 14. 2. 2024, náš plzeňský kolega pan Martin Adamovský vyfotografoval krásnou ukázku vlnové oblačnosti, a to nad masivem rakouského Dachsteinu.

Takové proudění vzniká v principu stejně, jako když voda proudí přes ponořenou překážku.

U vzduchu je to při silném větru (aspoň 10 m/s) přes výraznější horský hřeben. Ten by měl mít strmou závětrnou stranu, teplotní zvrstvení atmosféry by mělo být stabilní. Takové podmínky nastávají hlavně na podzim a v zimě.

Nad hřebenem a v pravidelně se opakujících vzdálenostech vzduch střídavě klesá (otepluje se a vysušuje) a stoupá (ochlazuje se a vzniká oblačnost) - viz přiložené schema. Pak se tvoří takové vlny, jaké vidíte na fotografiích. V České republice toto známe např. z Krušných hor. Vlnové proudění jimi vyvolané bývá znatelné až u Prahy.

„Textilní“ letci znají i nebezpečí rotorových oblaků, které bývají přítomny pod oblaky vlnovými, na úrovni srázů dotyčného hřebene. Setrvávají nad jedním místem a jsou velmi nebezpečné nárazovým větrem. To pociťují i velká letadla, např. na popradském letišti při severním proudění.

🌬Je to situace, která věští proměnlivé počasí☀🌤🌦☁☀, protože vzduchové hmoty různých vlastností budou přes dané území přenášeny velmi rychle vlivem silného proudění ve středních vrstvách atmosféry.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty