Děti a rozvod? Mluvte s nimi upřímně. Jak na to, vám ukáže podpůrný program Rozchodem rodina nekončí

Redakce, 13.2.2024
ilustrační foto

Děti, které se ocitnou ve složité situaci rozchodu či rozvodu rodičů nezaviněně, jej často nesou velmi těžko. Rodičům, kteří chtějí snížit dopad jejich rozchodu na děti, pomáhá kurz Rozchodem rodina nekončí. Bezplatný podpůrný vzdělávací program pořádá společnost Aperio ve spolupráci s Ligou otevřených mužů, od března zahájí další běh. Kurz je určen rodičům, kteří se rozcházejí a chtějí vše zvládnout co nejlépe a hlavně tak, aby rozchod co nejméně dopadl na děti. Program úspěšně funguje již několik let. Rodiče, kteří ho absolvovali, uvádí, že dokáží citlivěji reagovat na potřeby svých dětí, umí s nimi lépe komunikovat a dokáží se domluvit s druhým rodičem. Program je zdarma a právě teď je možné se do něj přihlásit na stránkách www.rodinanekonci.cz.

 

„Když se člověk rozchází s partnerem, se kterým má děti, je to vždycky velmi těžká, emočně vypjatá situace. Člověk se nějak snaží přežít a občas už nezbývá kapacita myslet při tom na děti. To je ale potřeba, pokud nechceme, aby si děti nesly z rozchodu traumatizující zážitky. Je potřeba s dětmi mluvit, naslouchat jim a dát prostor jejich pocitům a potřebám, aby věděly, že na nich také záleží. Rodiče by si měli opatřit v rozchodovém procesu co nejvíc relevantních informací a podpory, aby dokázali rozchodem projít s co nejmenšími šrámy a byli i v budoucnu oporou svým dětem,“ říká Halka Jaklová z Aperia, mediátorka a lektorka programu Rozchodem rodina nekončí.

 

„Program je určen lidem, kteří chtějí s druhým rodičem spolupracovat, pomůže jim dojít k dohodě a ošetřit, aby byl rozchod co nejméně náročný pro jejich děti. Do programu se mohou přihlásit oba rodiče, nebo jen jeden,“ vysvětluje lektor Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů. Že se programu daří pomáhat rodičům i dětem v této náročné situaci, dokazují i pravidelné průzkumy mezi absolventy. Z nejnovější evaluační zprávy vyplývá, že na konci rodičovské skupiny naprostá většina respondentů souhlasila s tím, že účast v projektu přispěla k jejich rodičovským a vztahovým kompetencím (93 %) a že zvýšila jejich citlivost vůči potřebám svých dětí (95 %). Právě uvědomění si potřeb vlastních dětí v náročné situaci byla jedna z nejčastějších změn postojů, kterou rodiče popisovali. U 88 % rodičů kurz přispěl ke schopnosti domluvit se s druhým rodičem, 90 % rodičů přispěl k prevenci eskalace konfliktu. Celkem 89 % rodičů na konci kurzu reflektovalo, že účast v projektu pomohla zlepšit jejich komunikační dovednosti vůči dětem.

 

„V těžké životní situaci, jakou je rozchod, bylo úžasné, že mi program pomohl se s ní začít srovnávat, uvědomit si, že člověk na to opravdu není sám a že kolem jsou lidé, kteří řeší stejné a často i horší stavy. To nejúžasnější na programu pro mě ale bylo, že pomohl mým dětem situaci trochu zpracovat, protože já jsem nebyl v dané chvíli ve stavu, abych jim vše dokázal bez emocí vysvětlit, popsat, a že si tak zachovaly láskyplný vztah k oběma rodičům. Pochopily také, že rozchod není jejich vina a problém a že to prostě bude trvat delší dobu, než se vše usadí,“ popisuje absolvent programu Jiří V.


 

Program Rozchodem rodina nekončí

V rámci programu rodiče (každý zvlášť) navštíví 8 podpůrně vzdělávacích setkání, během nichž získají mnoho potřebných informací a kontaktů (právní, finanční), naučí se předcházet konfliktům a řešit je a v neposlední řadě směřují k dohodě. Mimo jiné budou rodiče moci bezplatně využít služeb mediátora a psychologa pro sebe i své děti a pro děti od 4 do 13 let bude dále k dispozici podpůrná skupina.

Kurz začíná 4. března, druhý běh se bude konat na podzim 2024.

Více informací o projektu Rozchodem rodina nekončí: posílení participace dětí a rodičů najdou rodiče na stránkách www.rodinanekonci.cz.

 

Aperio poskytuje rozvádějícím se rodičům podporu hned několika službami – dlouhodobým podpůrným programem Rozchodem rodina nekončí, online programem, poradenstvím (právním a psychologickým), mediaci i telefonní Linkou pro mámy a táty.

 

Liga otevřených mužů (www.ilom.cz) podporuje rodiče jednak programem Rozchodem rodina nekončí, ale také poradenstvím, různými kurzy či tipy pro táty, kteří si prochází rozvodem.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky